Lavrov za BBC: Rusija nije čista ko suza i nije je sramota da pokaže ko je

"Mi nismo izvršili invaziju Ukrajine. Mi smo proglasili specijalnu vojnu operaciju zato što nismo imali apsolutno nikakav drugi način da objasnimo Zapadu da je uvlačenje Ukrajine u NATO kriminalni čin", rekao je Lavrov u intervjuu

12351 pregleda 3 komentar(a)
Lavrov, Foto: REUTERS
Lavrov, Foto: REUTERS

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ukazao je danas u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC) da stvari u Ukrajini nisu kako izgledaju i da Zapad vrši propagandu navodeći da Rusija nije "čista ko suza" i da je nije da je nije sramota da pokaže šta je.

"Mi nismo izvršili invaziju Ukrajine. Mi smo proglasili specijalnu vojnu operaciju zato što nismo imali apsolutno nikakav drugi način da objasnimo Zapadu da je uvlačenje Ukrajine u NATO kriminalni čin", rekao je Lavrov u intervjuu.

Lavrov je od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara dao samo nekoliko intervjua zapadnim medijima, ukazuje BBC.

On je ponovio zvanični stav Kremlja da postoje nacisti u Ukrajini. Ruski zvaničnici često tvrde da njihova vojska "denacifikuje" Ukrajinu, podsjeća BBC.

Novinar mu je naveo izvještaj UN o ukrajinskom selu Jahidnu, u oblasti Černigova gdje se navodi da je 360 mještanina, uključujući 74 djece i pet osoba sa invaliditetom, ruska vojska natjerala da ostanu 28 dana u podrumu škole, bez toaleta i vode, i gdje je 10 starijih ljudi umrlo. On je pitao Lavrova "da li je to borba protiv nacista".

"To je velika šteta", rekao a je Lavrov "Ali međunarodne diplomate među kojima i visoka komesarka UN za ljudska prava, generalni sekretar UN i drugi predstavnici UN su pod pritiskom Zapada. I vrlo često se oni koriste da uvećaju lažne vijesti koje Zapad širi".

"Rusija nije čista ko suza. Rusija je šta je. I nije nas sramota da pokažemo ko smo", rekao je ruski šef diplomatije.

Novinar se okrenuo odnosima Rusije i Velike Britanije, koja je na ruskom zvaničnom spisku neprijateljskih zemalja i nagovijestio da je malo reći da su odnosi loši.

"Ne vjerujem da čak ima više prostora za manevrisanje. ...zato što i (premijer Boris) Džonson i (Liz) Tras otvoreno kažu da treba da poraze Rusiju, da je bace na koljena. Ajdete onda uradite to", rekao je Lavrov.

Prije mjesec dana britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras je rekla da ruski predsjednik Vladimir Putin sebe ponižava na svjetskoj sceni i da Britanija "mora da osigura da se suoči sa porazom u Ukrajini".

Na pitanje kako sad vidi Veliku Britaniju Lavrov je rekao da "ona ponovo žrtvuje interese svog naroda zarad političkih ambicija".

Upitan o dva Britanca koje su nedavno proruski separatisti u istočnoj Ukrajini osudili na smrt i opaskom da je u očima Zapada Rusija odgovorna za njihovu sudbinu Lavrov je odgovorio da ga ne zanima šta je u očima Zapada.

"Uopšte nisam zainteresovan za oči Zapada. Samo me interesuje međunarodno pravo. Prema međunarodnom pravu plaćenici se ne priznaju kao borci", rekao je Lavrov. Na opasku da su oni služili u ukrajinskim oružanim snagama i da nisu plaćenici Lavrov je rekao da sudovi to treba da odluče.

Lavrov je onda optužio BBC da ne otkriva istinu o tome šta se dešava sa civilima u oblastima na istoku Urkrajine koje su u rukama separatista, gdje su "trupe Kijeva bombardovale civile osam godina".

Novinar mu je ukazao da je posljednjih šest godina BBC više puta kontaktirao vođstvo u separatističkim oblastima da traži dozvolu da vidi šta se dešava i da je svaki put odbijen.

Rusija je optužila Ukrajinu za genocid, međutim prema ruskim zvaničnicima u samoproklamovanim proruskim teritorijama ubijeno je osam civila 2021. u tim oblastima, a sedam prethodne godine, naveo je novinar BBC-ija i rekao da je svaka smrt tragedija ali teško da taj broj predstavlja genocid. Novinar se pitao zašto separatističke vlasti u Donjecku i Lugansku nisu dozvolile BBC-iju da dođe.

Lavrov je odgovorio da ne zna.

Bonus video: