EK predložila da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za EU: "Ukrajinci su spremni da umru..."

"Komisija prdlaže (Evropskom) savjetu da se Ukrajini da evropska perspektiva i kandidatski status, uz uslov da zemlja sprovede niz važnih reformi", rekla je predsjednica EK, Ursula fon der Lajen

9085 pregleda 10 komentar(a)
Fon der Lajen, Foto: Reuters
Fon der Lajen, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.06.2022. 13:49h

Evropska komisija (EK) je predložila da Evropska unija (EU) da Ukrajini i Moldaviji kandidatski status, poručeno je iz EK, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjednica EK, Ursula fon der Lajen potvrdila je to na konferenciji za novinare u Briselu.

"Komisija prdlaže (Evropskom) savjetu da se Ukrajini da evropska perspektiva i kandidatski status, uz uslov da zemlja sprovede niz važnih reformi".

Odluka je sada na Evropskom savejtu.

"Ukrajina je pokazala odlučnost da njeguje evropske vrijednosti", rekla je ona dodavši da je Ukrajina i prije rata preduzela važne korake na evropskom putu.

"Ukrajinci su spremni da umru za evropsku perspektivu. Želimo da sa nama žive evropski san", dodala je ona na Tviteru.

Dodala je i da ima još posla, najviše iz oblasti vladavine prava. "Fokus bi trebao biti na ubrzanju biranja sudija Vrhovnog suda...Što se tiče oligarha, Ukrajina je usvojila hrabar zakon o oligarsima. Sada se treba implementirati, želimo vidjeti rezultate."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je u odluku EK.

"To je prvi korak na putu ka članstvu u EU koji će nam sigurno približiti pobjedu", napisao je Zelenski na društvenim mrežama.

Zeleno svjetlo Moldaviji, ne i Gruziji

EK je takođe predložila da Moldavija dobije kandidatski status.

"Moldavija je preuzela odlučne korake ka reformama. Na evropskom je putu, antikorupcijskom, prvi put od svoje nezavisnosti", dodala je Lajen.

Što se Gruzije tiče, Lajen kaže da su potvrdili evropsku perspektivu, te da će, uz ispunjavanje nekoliko uslova, njihova aplikacija biti ponovo razmatrana.

"Gruzija se sada mora politički udružiti kako bi osmislila jasan put prema strukturnim reformama i EU. Zato preporučujemo da Gruziji odobrite evropsku perspektivu, ali da procijenite koliko ispunjava od niza uslova prije nego što dobije status kandidata."

"Nadamo se da će se Savjet potpuno usaglasiti sa našim prijedlogom", naveo je visoki komesar Evropske unije za prošitenje Oliver Varhelji.

Upitan za mogući kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu, Varhelji je podsjetio da BiH mora ispuniti 14 uslova iz Mišljenja (Avis) Evropske komisije prije početka pregovora o članstvu.

"BiH ima svoj proces, koji se zasniva na ispunjavanju uslova i koji se primjenjuje za svaku državu. BiH mora ispuniti 14 prioriteta…još čekamo da zemlja to ispuni. Ako budemo ponovo pregovarali o uslovima, to bi značilo da dajemo "popust" na proces proširenja, a to nije nešto što radimo."

Odluka na Evropskom savjetu

Predlog o kandidatskom statusu za Ukrajinu otvara put čelnicima vlada EU da to potpišu na samitu sljedećeg četvrtka i petka u Briselu, što će podići moral Ukrajine koja se bori protiv ruske invazije.

Status kandidata za članstvo u EU, koji Ukrajina traži od 2014. kada je protestima u Kijevu zbačen nepopularni proruski predsjednik, bio bi prekretnica na njenom putu od bivše sovjetske republike ka razvijenoj ekonomiji u najvećem svjetskom trgovinskom bloku.

Međutim, očekuje se da će put ka članstvu potrajati godinama i zahtijevati duboke reforme u borbi protiv korupcije.

Nikada u istoriji Evropske unije mišljenje za jednu zemlju nije bilo doneseno u ovako kratkom roku od dana podnošenja kandidature.

Proširenje EU kao politika je u zastoju od 2018. Bugarska blokira aplikaciju za članstvo Sjeverne Makedonije s obrazloženjem da ne poštuje Sporazum o susjedstvu.

Države članice Evropske unije su u martu 2020. jednoglasno odobrile otvaranje pristupnih pregovora Brisela i Skoplja. Međutim, Bugarska je uložila veto zbog historijskih i jezičkih pitanja. Između ostalog, Bugarska odbija da se u zvaničnim dokumentima EU koristi termin "makedonski jezik".

Službeni status kandidata ima pet država: Turska od 1999, Makedonija od 2005, Crna Gora od 2010, Srbija od 2012, i Albanija od 2014.

Bonus video: