RIA Novosti: Granate i jake eksplozije u centru Donjecka

Invazija Rusije na Ukrajinu - 115. dan

54684 pregleda 35 komentar(a)
Detalj iz Harkova, Foto: Reuters
Detalj iz Harkova, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.06.2022. 22:02h
Završeno
18:44h

Nacija koja je u ratu i grad koji žudi za nekim prividom normalnosti ponovo su otvorili vrata opere u Odesi - prvi put od početka ruske invazije, sa željom da se civilizacijski bore protiv varvarstva iz Moskve.

17:44h

Verhovna rada Ukrajine (Parlament ove zemlje) izglasala je zabranu muzike ruskih izvođača na javnim prostorima u državi.

15:53h

U centru Donjecka odjeknulo je nekoliko eksplozija a zatim su se čula dejstva artiljerije, javila je RIA Novosti.

Kako je saopštila kancelarija samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) u zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, ukrajinski vojnici su u 12 časova ispalili osam granata kalibra 122 milimetara na rejon Kujbišev, a 20 minuta kasnije još pet.

Pored toga, danas su granatirana sela Mihailovka, Pantelejmonovka i Ozerjanovka, gdje je poginuo jedan civil.

Tokom prethodnog dana u napadima ukrajinskih snaga ukupno je poginulo sedam osoba, a 24 su ranjene, navode izvori DNR.

15:07h

Sud na Krimu naložio je rušenje autoservisa u selu Vidnoje na ovom poluostrvu nakon što je njegov vlasnik odbio da popravi ruski vojni kamion na kojem je bilo ispisano slovo Z.

14:56h

U ruskom napadu na Nikolajevsku oblast ranjeno je 16 ljudi, prenio je Kijev indipendent.

Prema riječima Hane Zamazijeve, predsjednice Savjeta Nikolajevske oblasti, grad Nikolajev je juče dva puta napadnut.

Pod vatrom su se našli i oblasti Bereznehuvatske, Kucurubske, Halicinivske i Pervomajske.

Kijev indipendent navodi da se ukupno, 297 civila povrijeđenih u ruskim napadima trenutno liječi u bolnicama u regionu.

Izmjena: 15:08h
14:49h

Ukrajinske trupe saopštile su danas da su odbile ruske napade na sela u blizini Sjeverodonjecka, ključnog grada na istoku zemlje.

"Naše jedinice su odbile napad u oblasti Toškivka", navela je ukrajinska vojska na Fejsbuku.

Kako se dodaje, "neprijatelj se povukao i pregrupisao se".

Ukrajinska vojska je dodala da su ruske snage izvele napad i na selo Orihove, ali da je i taj napad "uspješno odbijen".

Lokalni guverner Sergej Gajdaj danas je na Telegramu naveo da su "lažne izjave Rusa da kontrolišu Sjeverodonjeck".

"Oni kontrolišu veći dio grada, ali ga ne kontrolišu u potpunosti", rekao je Gajdaj.

14:35h

Rusija je danas saopštila da se njena ofanziva na Sjeverodonjeck na istoku Ukrajine odvija uspješno nakon što je preuzela kontrolu nad periferijom tog grada.

"Ofanziva u pravcu Sjeverodonjecka uspešno se odvija", rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov u video izjavi, prenio je Rojters.

Ambasador samoproglašene LNR: Potvrđena predaja militanata bataljona Ajdar

Ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) u Rusiji Rodion Mirošnik potvrdio je predaju militanata pripadnika bataljona Ajdar zajedno sa njihovim vođama u predgrađu Sjeverodonjecka, prenosi Tanjug.

"U predgrađu Sjeverodonjecka, u Metelkinu, potvrđena je predaja militanata Ajdara zajedno sa njihovim vođama", napisao je on na Telegramu, prenio je TAS S.

13:59h

Prijem Ukrajine u Evropsku uniju (EU) moguć je tek sredinom vijeka, a do tog trenutka bi i sama asocijacija mogla nestati, izjavio je danas zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dimitrij Medvedev.

13:59h

Predlog za kandidaturu Ukrajine za članstvo u EU: Politička i simbolička poruka, ali i "šamar" Putinu

13:16h

Agencija Rojters je objavila fotografije na kojima se kako navodi vide posljedice granatiranja grada Donjecka:

12:25h

Ruske rakete Iskander pogodile su fabriku za remont tenkova u Harkovu u Ukrajini, saopštilo je u nedjelju rusko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Ministarstvo je takođe saopštilo da je uništeno 10 haubica i do 20 vojnih vozila u ukrajinskom gradu Mikolajivu koje su isporučile zapadne zemlje u proteklih 10 dana.

11:15h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas po povratku sa fronta na jugu zemlje da njegove trupe ne sumnjaju u pobjedu protiv Rusa.

Zelenski koji rijetko ide van glavnog grada Kijeva od početka ruske invazije juče je prvi put posjetio mjesto Mikolajiv na jugu zemlje.

Zelenski
Zelenskifoto: Reuters

"Nećemo nikome dati jug, sve ćemo vratiti, a more će biti ukrajinsko, biće bezbjedno", navodi se na snimku koji je Zelenski objavio na Telegramu pri povratku u Kijev.

Zelenski je posjetio ukrajinske vojnike i zahvalio im na "herojskoj službi" u borbi protiv ruskih snaga podržanih na istoku sa područja anektiranog Krima.

"Važno je da ste živi. Dokle god ste živi, postoji jak ukrajinski zid koji štiti našu zemlju", poručio je vojnicima.

Izmjena: 12:27h
09:59h

Situacija sjeverno od Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, prilično je teška jer ruske snage pokušavaju da se približe da ga ponovo granatiraju, rekao je danas zvaničnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Vadim Denisenko, prenosi Rojters.

"Rusija pokušava da Harkov postane grad na prvoj liniji fronta", rekao je za ukrajinsku nacionalnu televiziju Denisenko, savjetnik ministra unutrašnjih poslova.

08:54h

Rat u Ukrajini mogao bi da traje godinama, rekao je danas generalni sekratar NATO Jens Stoltenberg, pošto je Rusija pojačala svoje napade nakon što je Evropska unija (EU) preporučila da Kijev postane kandidat za pridruživanje bloku, prenosi Rojters. 

Stoltenberg je rekao da bi snabdijevanje ukrajinskih trupa najsavremenijim naoružanjem povećalo šanse za oslobađanje njegovog istočnog regiona Donbasa od ruske kontrole, objavio je njemački list Bild am zontag.

"Moramo se pripremiti na činjenicu da bi to moglo da potraje godinama. Ne smijemo da odustanemo od podrške Ukrajini. Čak i ako su troškovi visoki, ne samo za vojnu podršku, već i zbog rasta cijena energije i hrane", rekao je Stoltenberg.

Izmjena: 10:01h
08:35h

BBC na srpskom piše da britanski obavještajni izvori tvrde da ruska vojska pojačava napade u regionu Donjecka.

"Intenzivno rusko granatiranje grada Lisičanska dovelo je do toga da je iz grada gotovo nemoguće izaći, rekao je Sergej Gajdaj, guverner Luganska.

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, potvrdio je da je poznata bolničarka Julija Pajevska, oslobođena iz ruskog zatvoreništva.

Ona je u martu, zajedno sa vozačem kola Hitne pomoći, zarobljena u Mariupolju dok je pokušavala da evakuiše vojnike i civile.

Zelenski je pozdravio odluku Evropske komisije (EK) da predloži da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU.

Zelenski juče sa vojnicima u južnoj Ukrajini
Zelenski juče sa vojnicima u južnoj Ukrajinifoto: Reuters

Grupa od 77 rudara zarobljena je u rudniku uglja u Donjecku zbog granatiranja ukrajinske vojske, prenosi Rojters, pozivajući se na rusku državnu novinsku agenciju RIA, navodi BBC na srpskom.

Britanski premijer Boris Džonson, dan poslije povratka iz Kijeva, upozorio je na "zamor od Ukrajine".

"Rusi napreduju centimetar po centimetar i za nas je od vitalnog značaja da pokažemo ono što znamo da je istina, a to je da Ukrajina može da pobijedi i da će pobijediti", rekao je Džonson novinarima.

Izmjena: 11:21h
08:21h

Holivudska zvijezda i ambasador dobre volje UNHCR-a Ben Stiler sastao se sa ukrajinskim porodicama pogođenim ruskim ratom, saopštila je agencija UN za izbjeglice, prenosi Kijev indipendent.

Stiler je navodno primijećen i u Lavovu.

Izmjena: 08:39h
08:19h

Treći američki vojni dobrovoljac u Ukrajini je nestao, navodi Kijev indipendent.

Taj ukrajinski medij navodi da kako prenosi ABC Njuz, supruga penzionisanog američkog marinca Grejdija Kurpasija posljednji put se čula s njim u aprilu, nakon što je u martu stigao da se bori za Ukrajinu.

U Ukrajini su 16. juna još dva državljana SAD proglašena nestalima.

08:08h

Dvojica visokih komandanata koji su branili čeličanu Azovstal u ukrajinskoj luci Mariupolj na jugoistoku prebačeni su u Rusiju zbog istrage, javila je ruska državna novinska agencija TASS, prenosi Rojters.

Ruske snage u Mariupolju
Ruske snage u Mariupoljufoto: Reuters

Neizvjesnost je okružila sudbinu stotina boraca koje su zarobile ruske snage u maju poslije višemjesečne opsade Mariupolja.

Moskva je tada saopštila da su premješteni u otcijepljene entitete na istoku Ukrajine koje podržava Rusija.

Pozivajući se na neimenovani izvor ruskih organa za sprovođenje zakona, TASS je kasno u subotu rekao da su Svjatoslav Palamar, zamjenik komandanta bataljona Azov, i Sergej Volinski, komandant 36. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine, prebačeni u Rusiju.

Oficiri specijalnih snaga prebacili su ih iz Donjecka, istočne ukrajinske pokrajine koju Moskva priznaje kao prorusku republiku, "da s njima sprovedu istražne radnje", naveo je izvor TASS.

"U Rusiju su prevezeni i drugi oficiri raznih ukrajinskih jedinica."

Rojters navodi da nije mogao odmah da provjeri izvještaj i da nije bilo trenutne reakcije iz Kijeva.

Ranije ovog mjeseca, Ukrajina je saopštila da su njene obavještajne službe u komunikaciji sa zarobljenim borcima čeličane Azovstal.

Rojters piše da su Bataljon Azov, potpuno dobrovoljačka pešadijska vojna jedinica koja je formirana 2014. kao dobrovoljačka milicija ekstremne desnice za borbu protiv separatista koje podržava Rusija, i jedinica 36. brigade marinaca, bili ključni u odbrani čeličane. 

Kijev traži predaju svih boraca u razmjeni zarobljenika sa Moskvom, ali neki ruski zakonodavci žele da se nekim od boraca sudi. 

Rojters navodi da su ruske agencije javile početkom juna da je više od 1.000 boraca iz Azovstala prebačeno u Rusiju na neotkrivene lokacije radi istrage.

Izmjena: 11:18h
08:05h

Šta se dešavalo juče 114. dana rata u Ukrajini pogledajte OVDJE

Bonus video: