Bolničarka koja je snimila žrtve u bici za Mariupolj oslobođena iz ruskog zarobljeništva

Ruski mediji pokušali su je prikazati kao ekstremnu nacionalistkinju, što je opis koji njena porodica i prijatelji opovrgavaju

10082 pregleda 5 komentar(a)
Pajevska, Foto: Screenshot/Youtube
Pajevska, Foto: Screenshot/Youtube

Ukrajinska bolničarka koja je snimila prizore žrtava u bici za luku u Mariupolju, oslobođena je nakon tri mjeseca provedena u ruskom zarobljeništvu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij nije iznio detalje kada je najavio oslobađanje Julije Pajevske, poznatije pod nadimkom Tajra.

Rekao je samo da je oslobođena i da je već kod kuće.

Ruski mediji pokušali su je prikazati kao ekstremnu nacionalistkinju, što je opis koji njena porodica i prijatelji opovrgavaju.

Na snimku koji je prokrijumčaren iz Mariupolja vidi se kako Pajevska i njene kolege bolničari brinu o ranjenim ukrajinskim i ruskim vojnicima, navodi Asošiejted Pres (AP) koji je zaprimio taj video.

Ukrajinska vlada je zatražila oslobađanje Pajevske, bivše članice ukrajinskog međunarodnog sportskog događaja za ranjene, povrijeđene i bolesne ratne veterane.

Vlada je tvrdila da se Julija kao bolničarka nije borila i da je Rusija ne može držati kao ratnu zarobljenicu prema međunarodnim ugovorima koji postavljaju standarde za humanitarni tretman zarobljenika.

Ruski mediji u izvještajima je opisuju kao pripadnicu bataljona Azov, jedinice ukrajinske vojske koja vuče korijene u krajnjoj desnici. AP nije pronašao dokaze za tu tvrdnju, i citirao je njene prijatelje i kolege koji kažu da Julija nema veze sa tim bataljonom.

Bonus video: