Marin Le Pen: Biću čvrsta opozicija u Francuskoj

"Naša poslanička grupa biće daleko najbrojnija u istoriji naše političke porodice", rekla je Le Penova svojim pristalicama u Enen-Bomonu na sjeveru Francuske

9810 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Marin Le Pen, čija je ekstremno desničarska stranka, Nacionalno okupljanje, napravila veliki proboj na danas održanom drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, obećala je da će predstavljati "čvrstu" opoziciju koja će poštovati institucije.

"Naša poslanička grupa biće daleko najbrojnija u istoriji naše političke porodice", rekla je Le Penova svojim pristalicama u Enen-Bomonu na sjeveru Francuske.

Prema rezultatima izlaznih anketa, Nacionalno okupljanje će dobiti od 60 do 100 mjesta, što za tu stranku predstavlja značajan napredak.

Međutim, centristi francuskog predsjednika Emanuela Makrona izgubili su apsolutnu većinu u parlamentu.

Prema prvim rezultatima izlaznih anketa, Makronova centristička koalicija Zajedno osvojila je između 200 i 260 mesta, dok je za apsolutnu većinu neophodno najmanje 289 od ukupno 577 mjesta u parlamentu.

Na drugom mjestu je ljevičarski savez koji predvodi lider radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon Nova narodna ekološka i socijalna unija, sa 150 do 200 poslaničkih mjesta.