Opasnost se vratila: Nuklearno oružje - sredstvo prijetnje ili mira

Sa skoro 6.000 bojevih glava Rusija ima najveći nuklearni arsenal na svijetu, a samo tri dana nakon početka invazije na Ukrajinu Putin je naredio da se nuklearno oružje stavi u stanje visoke pripravnosti

6134 pregleda 2 komentar(a)
Nuklearni raketni kompleks tokom parade u Moskvi, Foto: Shutterstock
Nuklearni raketni kompleks tokom parade u Moskvi, Foto: Shutterstock

Nuklearno oružje se možda smatralo reliktom prošlosti - do sada. Očekuje se da će njegove globalne zalihe rasti, prvi put od kraja Hladnog rata, a stari nuklearni poredak je na ivici kolapsa, navodi Radio Slobodna Evropa.

Prošlo je više od tri decenije od kada je posljednji lider Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov izjavio da je prijetnja globalnog nuklearnog rata praktično nestala.

Ipak, 32 godine kasnije stvari su drugačije, nuklearna prijetnja se vratila, a nekada nezamislivog sada nema. Ruski predsjednik Vladimir Putin od početka rata u Ukrajini neprestano svijet podsjeća na nuklearnu moć njegove zemlje.

Sa skoro 6.000 bojevih glava Rusija ima najveći nuklearni arsenal na svijetu, a samo tri dana nakon početka invazije na Ukrajinu Putin je naredio da se nuklearno oružje stavi u stanje visoke pripravnosti.

Sjedinjene Američke Države kažu da je opasnost od nuklearnog napada i dalje mala, ali da nije zanemariva.

Takva retorika navela i druge zemlje koje posjeduju nuklearno oružje da razmotre sopstvene strategije.

Prema Međunarodnom institutu za istraživanje mira sa sjedištem u Stokholmu očekuje se da devet nuklearnih sila - Velika Britanija, Kina, Francuska, Indija, Izrael, Sjeverna Koreja, Pakistan, SAD i Rusija - povećaju i modernizuju svoj arsenal.

Pogledajte analizu Radija Slobodna Evropa.

Bonus video: