Njemačka industrijska konferencija

Habek: Rusko smanjenje isporuke gasa napad na Njemačku

"Kada uđemo u zimu sa polupunim zalihama gasa, a slavine su zatvorene, onda govorimo o teškoj ekonomskoj krizi"

14213 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Smanjenje isporuke gasa Evropi ruskog energetskog giganta Gasproma predstavlja "napad na nas", izjavio je danas njemački ministar ekonomije Robert Habek.

"Smanjenje isporuke gasa gasovodom Sjeverni tok 1 je napad na nas, ekonomski napad na nas", rekao je Habek u govoru na njemačkoj industrijskoj konferenciji.

Gasprom je prošle nedelje saopštio da će smanjiti isporuke goriva Njemačkoj preko gasovoda zbog odloženih popravki, dok je njemačka vlada tu odluku nazvala "političkom".

Kao rezultat smanjenja, Njemačka, Austrija i Holandija su odlučile da ponovo aktiviraju elektrane na ugalj kako bi smanjile potrošnju gasa.

Njemačka je takođe naložila punjenje rezervi gasa do 90 odsto uoči zime, kako bi se zaštitila od daljeg smanjenja snabdijevanja.

"Kada uđemo u zimu sa polupunim zalihama gasa, a slavine su zatvorene, onda govorimo o teškoj ekonomskoj krizi u Njemačkoj", rekao je Habek.

Trenutno je njemački kapacitet skladišta gasa popunjen nešto ispod 60 odsto.

"Vidjeli smo ovaj obrazac više puta", rekao je Habek na konferenciji.

Dodao je da je predsjednik Rusije Vladimir Putin pokušao da "napravi haos" na evropskim tržištima gasa prekidom snabdijevanja Poljskoj i Bugarskoj među drugim evropskim zemljama, rekao je ministar.

Habek je pozvao na "diverzifikaciju" dobavljača sirovina i energije kako bi se postiglo "malo nezavisnosti od zlonamjernih namjera svjetskih diktatora".

Rusija je počela da ograničava isporuke gasa zemljama koje odbijaju da ih plate u rubljama, nakon što su zemlje EU uvele sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu 24. februara.