Makron: Siriji od Francuske 50 miliona eura hitne pomoći

Oko dvadesetak nevladinih organizacija učestvovalo je na sastanku s Makronom u Jelisejskoj palati, među kojima su i Crveni krst i Care
3 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.04.2018. 08:11h

Francuska će izdvojiti 50 miliona eura na ime hitne humanitarne pomoći Siriji, rekao je predsjednik Emanuel Makron poslije sastanka sa grupom nevladinih organizacija u Parizu, prenosi Tanjug.

"Večeras sam okupio NVO koje rade na terenu u Siriji. Suočena s humanitarnom situacijom, Francuska uspostavlja hitan program od 50 miliona eura", naveo je Makron u ponedjeljak uveče na svom zvaničnom nalogu na Tviteru.

Ta sredstva će biti upućena nevladinim organizacijama i agencijama UN koje rade na terenu u Siriji, uključujući kancelariju UN za humanitarna pitanja, saopštila je Jelisejska palata, prenosi Rojters.

Oko dvadesetak nevladinih organizacija učestvovalo je na sastanku s Makronom u Jelisejskoj palati, među kojima su i Crveni krst i Care.

Prema procjenama UN, humanitarna pomoć je u Siriji potrebna za oko 13 miliona ljudi, među kojima šest miliona djece.

Ujedinjene nacije su u četvrtak saopštile da se nadaju da će sakupiti pomoć za najmanje 100.000 Sirijaca kojima je pomoć očajnički potrebna nakon što je višemesečnim borbama okončana opsada Istočne Gute, koja je godinama trajala.

Preporučujemo za Vas