U borbama sa Rusijom stradao odlikovani ukrajinski major; U Nikolajevu granatirana dva skladišta žita

Rat u Ukrajini je ušao u 120. dan

40875 pregleda 13 komentar(a)
Jedno od ranije uništenih skladišta žita u Nikolajevu, Foto: Reuters
Jedno od ranije uništenih skladišta žita u Nikolajevu, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.06.2022. 22:45h
Završeno
21:43h

Odlikovani ukrajinski major i komandant 72. mehanizovane brigade Andrij Verholijad poginuo je danas u borbama protiv Rusije, prenopsi Njuzvik.

Njegovu smrt potvrdila je 72. mehanizovana brigada u objavi na Fejsbuku, kao i Kijev Independent.

Verhohlijad je bio veteran rata u Donbasu, učestvovao je u bici za grad Advijivka u januaru 2017. godine, za šta je odlikovan Ordenom Bogdana Hmeljnickog. Kao priznanje za liderstvo, unaprijeđen je u četu, gdje je bio zadužen za preko 100 vojnika, navodi Kijev Independent.

21:02h

Evropski lideri danas su formalno prihvatili Ukrajinu kao kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji.

16:47h

Rusija i Bjelorusija moraju da preduzmu hitne zajedničke mjere kako bi unaprijedile svoje odbrambene sposobnosti i borbenu gotovost trupa, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, javlja Rojters.

"Okolnosti diktiraju potrebu da se preduzmu hitne zajedničke mjere na jačanju odbrambenih sposobnosti savezne države, povećanju borbene gotovosti trupa i jedinstvenog regionalnog sistema protivvazdušne odbrane", rekao je Šojgu svom bjeloruskom kolegi u Moskvi, a prenosi Interfaks.

14:38h

Ukrajinske trupe u istočnom gradu Sjeverodonjecku na liniji fronta i dalje mogu da primaju oružje i evakuišu svoje ranjenike uprkos oštećenjima na putevima snabdijevanja, rekao je visoki ukrajinski vojni zvaničnik na onlajn brifingu u četvrtak.

Aleksij Gromov, zamjenik načelnika Glavnog operativnog odeljenja Generalštaba, rekao je da je situacija u gradu teška, ali stabilna, prenosi Rojters.

14:37h

Slovenija je i poslije promjene vlasti zadržala stav da bi Ukrajini trebalo dodijeliti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), poručio je slovenački premijer Robert Golob u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Slovenačka vlada je na Tviteru objavila da je Golob uvjeravao Zelenskog da se, iako je došlo do promjene vlasti u Sloveniji, odnos te države prema Ukrajini nije promijenio, prenosi STA.

„Premijer je primjetio da je Narodna skupština jednoglasno potvrdila stav da Ukrajini treba dati status kandidata“, dodaje se u objavi.

Zelenski je na Tviteru zahvalio Golobu na podršci po tom pitanju i čestitao mu na nedavnom imenovanju za šefa slovenačke vlade.

Lideri EU danas započinju dvodnevni sastanak u Briselu, na kojem se očekuje da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo.

14:34h

Ruske snage pokušavaju da opkole ukrajinske trupe koje brane istočni grad Lisičansk na liniji fronta, rekao je visoki zvaničnik ukrajinske odbrane na onlajn brifingu u četvrtak.

„Neprijatelj nije prestao da pokušava... da stvori uslove za opkoljavanje jedinica naših snaga u oblasti Lisičanska“, rekao je zamjenik načelnika Glavnog operativnog odjeljenja Generalštaba Aleksij Gromov, prenosi Rojters.

13:47h

Visokomobilni artiljerijski raketni sistemi iz Sjedinjenih Američkih Država stigli su u Ukrajinu, izjavio je u četvrtak ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov, prenosi Rojters.

"Hvala mom američkom kolegi i prijatelju ministru odbrane Lojdu Ostinu na ovim moćnim alatima! Ljeto će biti vruće za ruske okupatore. I posljednje za neke od njih", naveo je on na Tviteru.

13:46h

Tri krstareće rakete pogodile su u četvrtak lučki grad Nikolajev na jugu Ukrajine, dok je protivvazdušna odbrana oborila još dvije rakete u blizini grada Odese na jugu Ukrajine, saopštile su ukrajinske oružane snage.

Rečeno je da je jedan civil ranjen u udarima na Nikolajev, prenosi Rojters.

Izmjena: 15:37h
13:08h

Ukrajina sa samita u Briselu "čeka zeleno svjetlo" evropske dvadesetsedmorice za status kandidata za Evropsku uniju, skoro četiri mjeseca nakon početka invazije ruske vojske na tu zemlje.

"Čekamo zeleno svjetlo. Ukrajina je zaslužila status kandidata", rekao je jutros šef kabineta predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak.

On je dodao da "danas počinje istorijski samit EU".

"Spremni smo da počnemo da sprovodimo plan Evropske komisije i da započnemo razgovore", dodao je Jarmak.

11:42h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da je upotrijebilo visokoprecizno oružje za napad na rezervoare goriva i vojnu opremu ukrajinske vojske u blizini grada Nikolajeva na jugu zemlje, prenijela je agencija Interfaks, javlja Rojters.

Izmjena: 15:37h
11:13h

Velika Britanija je u četvrtak uvela novu tranšu trgovinskih sankcija Rusiji, navodi se u obavještenju objavljenom na sajtu vlade.

U obavještenju su navedene nove mjere, uključujući zabranu izvoza u Rusiju niza dobara i tehnologije, izvoza avionskog goriva i izvoza novčanica denominiranih u sterlingima ili dominantnim evropskim valutama.

11:12h

Ukrajinska kriza može da se riješi samo diplomatskim putem, rekao je u četvrtak iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolajan na konferenciji za novinare u Teheranu zajedno sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, prenosi Rojters.

10:53h

Njemački ministar ekonomije Robert Habek nada se da snabdijevanje industrije gasom nikada neće morati da bude racionalizovano, ali ne može da isključi takav scenario, rekao je on u četvrtak.

Upitan kada se može očekivati racionalizacija gasa za njemačku industriju, Habek je rekao novinarima: „Nadajmo se nikada."

Ali je dodao: „Naravno, ne mogu to isključiti", prenosi Rojters.

10:52h

Više od 150 objekata kulture je djelimično ili potpuno uništeno tokom skoro četiri mjeseca rata u Ukrajini, saopštila je danas Organizacija Ujedinjenih nacija za nauku, obrazovanje i kulturu (Unesko).

"U borbama su djelimično ili potpuno uništena 152 kulturna objekta, uključujući 70 vjerskih objekata, 30 istorijskih objekata, 18 kulturnih centara, 15 spomenika, 12 muzeja i sedam biblioteka", navodi se u saopštenju Uneska.

Tri četvrtine ovih uništenih objekata nalazi se u tri ukrajinska regiona - Donjecku, Harkovu i Kijevu. Provjeru sa terena izvršili su stručnjaci Uneska.

10:39h

Eksplozije su se čule u četvrtak u gradu Nikolajevu na jugu Ukrajine, rekao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič, pozivajući stanovnike da se sklone.

On nije naveo više detalja u svom postu na aplikaciji Telegram.

U ruskom raketnom udaru u srijedu je poginula najmanje jedna osoba i oštećene zgrade, uključujući školu u Nikolajevu, saopštile su lokalne vlasti.

Rusija negira da je ciljala civile.

Izmjena: 15:37h
10:27h

Ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je u četvrtak da Turska ozbiljno shvata tvrdnje da je ukrajinsko žito ukrala Rusija i da istražuje te navode.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskom ministarkom inostranih poslova Liz Trus u Ankari, Čavušoglu je rekao da Turska neće dozvoliti da se žito koje je ukrala Rusija ili bilo koja druga zemlja donese u Tursku, prenosi Rojters.

Njemačka industrija spremna je da usvoji model aukcije gasa koji će vlada pokrenuti ovog ljeta kako bi podstakla potrošače industrijskog gasa da štede gas, dodao je Habek.

„Industrija je veoma spremna da usvoji ovaj model“, rekao je Habek novinarima.

Izmjena: 10:40h
10:24h

Njemački ministar ekonomije Robert Habek pozvao je u četvrtak Njemce da smanje potrošnju gasa u nacionalnim naporima da uštede energiju za zimu, pošto je vlada pokrenula fazu 2 svog trostepenog plana za hitne slučajeve gasa.

„Mi smo u ekonomskoj konfrontaciji sa Rusijom“, rekao je Habek novinarima dok je Njemačka ulazila u fazu 2 zbog smanjenog snabdijevanja gasom iz Rusije, prenosi Rojters.

10:00h

Kriza oko žita zarobljenog u Ukrajini mora biti riješena u narednih mjesec dana, rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus u četvrtak tokom pojsete Ankari kada je ponudila britansku ekspertizu za pomoć u rješavanju situacije, javlja Rojters.

Bonus video: