Džonson i Makron: Obezbijediti veću podršku Ukrajini, ovo je prilika da se preokrene situacija u ratu

Britanski lider je rekao Makronu da bi "bilo koji pokušaj da se odmah riješi konflikt samo prouzrokovao stalnu nestabilnost i da bi Putin bio ohrabren da manipuliše suverenim zemljama i međunarodnim tržištima do daljnjeg"

3240 pregleda 6 komentar(a)
Džonson i Makron tokom razgovora na Samitu G7, Foto: Reuters
Džonson i Makron tokom razgovora na Samitu G7, Foto: Reuters

Premijer Velike Britanije, Boris Džonson i predsjednik Francuske Emanuel Makron rekli su da će obezbijediti veću podršku Ukrajini u njenom ratu sa Rusijom, saopšteno je iz Džonsonovog kabineta.

Dva lidera su se sastala na marginama samita G7 u Bavarskoj, na jugu Njemačke.

"Saglasili su se da je ovo kritičan trenutak za dalji tok rata, te da je ovo prilika da se preokrene situacija u ratu", navodi se u saopštenju iz Downing Streeta.

Džonson i Makron su "istakli potrebu da se podrži Ukrajina, da se ojača u ratu i u budućim pregovorima".

Britanski lider je rekao Makronu da bi "bilo koji pokušaj da se odmah riješi konflikt samo prouzrokovao stalnu nestabilnost".

Dodao je da bi se time rizikovalo da "Putin bude ohrabren da manipuliše suverenim zemljama i međunarodnim tržištima do daljnjeg".

Za razliku od Makrona, koji održava kontakte sa Putinom, Džonson odbacuje bilo kakve razgovore sa ruskim liderom, kojeg naziva "diktatorom" od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Bonus video: