Od munjevitog rata do spore ofanzive

Nakon osvajanja Sjeverodonjecka, Moskva će pokušati da novi vojni pristup zasnovan na bespoštednim raketnim napadima primijeni i na Lisičansk, jedino preostalo veće naselje u regionu Lugansk, koje nije zauzela

12343 pregleda 0 komentar(a)
Uništene zgrade u Lisičansku, Foto: Rojters
Uništene zgrade u Lisičansku, Foto: Rojters

Nakon više nedjelja sukoba, velikog broja žrtava i neumornog ruskog granatiranja iscrpljeni ukrajinski branitelji Sjeverodonjecka su dobili naređenje da odustanu od grada koji je pretvoren u ruševine. “Ostati na pozicije koje su uništene samo radi ostajanja tamo prosto nema smisla”, kazao je u petak Serhij Gajdai.

Industrijski grad, u kojem je prema navodima uništeno 90 odsto zgrada, većina od 100 000 stanovnika je otišla, sa ograničenom strateškom vrijednošću osim fabrike hemikalija, na prvi pogled ne djeluje kao velika nagrada za ruske osvajače.

Međutim njegovo zauzimanje, koje su u subotu potvrdile obje strane, Rusija će predstaviti kao dokaz da prelaz sa prvobitnih i kako se ispostavilo neuspješnih pokušaja “munjevitog ratovanja” na mnogo sporiju iscrpljujuću ofanzivu koja se oslanja na granatiranje umjesto na neposrednije sukobe, daje rezultate.

Sjeverodonjeck je najveći ukrajinski grad koji je Rusija zauzela od kako je prošlog mjeseca osvojila luku Mariupolj.

Ukrajinski vojnici u Sjeverodnjecku
Ukrajinski vojnici u Sjeverodnjeckufoto: REUTERS

”Naša vojska je promijenila taktiku”, kazao je jedan zvaničnik ruske vlade.

”Sada znaju šta treba da rade. Da, sporije je, ali ta strategija djeluje i znači manje žrtava”, kazao je zvaničnik za Rojters.

Konrad Muzika, vojni analitičar koji živi u Poljskoj, kazao je da promjena taktike znači da će Moskva za ofanzivu opredijeliti manje vojnika.

”Što god da su uradili, to djeluje za njih”, kazao je Muzika. “Druga stvar je to što mi ne znamo šta se dešava sa Ukrajincima, njihovim ljudstvom, gubicima i tako dalje. Sa njihove zvanične tačke gledišta sve djeluje ružičasto. Međutim, sigurno je da to nije baš tako”.

Lisičansk
foto: REUTERS

Nakon pada Sjeverodonjecka u ukrajinskom regionu Lugansk ostalo je samo jedno veće naselje koje nije pod kontrolom Rusije i njenih posrednika - obližnji grad Lisičansk, koji se nalazi preko rijeke Sjeverni Donjec. Ruska artiljerija je juče zasipala Lisičansk, a Gajdai je kazao da je gradu nanijeta “katastrofalna šteta”. On je pozvao civile na hitnu evakuaciju, a iz generaštaba ukrajinskih oružanih snaga juče je saopšteno da Rusi pokušavaju da odsijeku Lisičansk sa juga. Rojters nije mogao iz nezavisnih izvještaja da potvrdi navode Rusije da su njihove trupe ušle u taj grad.

Ukrajinski analitičlari tvrde da Kijev primorava Rusiju da plati visoku cijenu za spori napredak, a zapadne države su juče obećale nepokolebljivu podršku Ukrajini u ratu sa Rusijom, uključujući dodatne sankcije Moskvi i protivvazdušne sisteme.

Uprkos obećanjima saveznika, Ukrajina je izložena žestokim ruskim udarima, a jedan visoki američki zvaničnik kazao je za Rojters da je Rusija sprovela oko 60 napada na Ukrajinu tokom vikenda.

U dva ruska raketna napada na tržni centar u gradu Kremenčuku, jugoistočno od Kijeva, ubijeno je najmanje jedenaest osoba, a desetine su povrijeđene, kazali su zvaničnici.

Rojters ističe da se Rusija i dalje suočava sa mnogim preprekama u njenoj kampanji da uspostavi kontrolu nad Donbasom budući da Ukrajina kontroliše skoro polovinu regiona Donjeck, uključujući i dobro utvrđene gradove Slovijansk i Kramatorsk, koji su veći od Sjeverodonjecka i Lisičanska.

Branitelji Sjeverodnjecka su dugo izdržali i na taj način usporili ruske napore u drugim djelovima Ukrajine, tvrde ukrajinski analitičari.

”Naše snage su morale da odu i sprovedu taktičko povlačenje jer tamo suštinski više nije imalo što da se brani”, kazao je Oleksander Misijenko, vojni analitičar iz Kijeva.

”Tamo više nije bilo grada i drugo, nijesmo mogli dozvoliti da ukrajinske snage budu opkoljene. Sve je moglo biti mnogo gore da su ruske trupe uspjele da osvoje Sjeverodnjeck za jedan dan prije tri nedjelje”, kazao je on.

Jedan vojni analitičar iz Moskve, koji je zbog ruskih zakona o cenzuri želio da ostane anoniman, uporedio je borbe za Sjeverodnjeck sa Prvim svjetskim ratom, rekavši da su ruske snage napredovale svega oko 100 metara dnevno tokom zadnjeg mjeseca.

”Ruska strategija je pristup iz Prvog svjetskog rata slamanjem protivnika. To bi moglo djelovati - postoje dokazi da moral pada na ukrajinskoj strani”, kazao je analitičar.

Bonus video: