Rusija pojačava napade na mete daleko od fronta (INFOGRAFIK)

Dok vatrogasci tragaju za preživjelima u tržnom centru u Kremenčuku, ukrajinske vlasti prijavljuju nove "masovne napade" na civilnu infrastrukturu

24500 pregleda 3 komentar(a)
Vatrogasci tragaju za preživjelima u ruševinama tržnog centra u Kremenčuku, Foto: REUTERS
Vatrogasci tragaju za preživjelima u ruševinama tržnog centra u Kremenčuku, Foto: REUTERS

Iscrpljeni vatrogasci tragali su juče za preživjelima u ruševinama ukrajinskog tržnog centra, gdje je, prema tvrdnjama ukrajinskih vlasti u ruskom raketnom napadu, stradalo najmanje 18 osoba a 36 se vodi kao nestalo.

Na samitu u Njemačkoj, lideri Grupe 7 industrijskih zemalja najavili su planove za ograničavanje cijena ruske nafte u cilju uskraćivanja prihoda koje Moskva koristi da bi finansirala rat, a da pritom dodatno ne pogoršaju globalnu ekonomsku krizu.

Nakon G7 slijedi NATO samit koji se ovih dana održava u Španiji, na kojem se očekuje da će zapadna vojna alijansa najaviti stavljanje stotina hiljada vojnika u stanje pojačane pripravnosti i reformu strateškog okvira kako bi Moskva bila okarakterisana kao neprijatelj.

Napad, u centralnom gradu Kremenčuku daleko od svake linije fronta, osudili su međunarodni zvaničnici, a među onima kojima su ga nazvali "ratnim zločinom" je i francuski predsjednik Emanuel Makron.

Ukrajina optužuje Moskvu da namjerno gađa civilne mete, dok Rusija tvrdi da je u Kremenčuku pogodila obližnje skladište municije i da se požar proširio na tržni centar.

Kasnije sinoć, ukrajinski guverner regiona Dnjepropetrovsk jugoistočno od Kremenčuka saopštio je da je sproveden još jedan ruski raketni napad i dodao da spasioci tragaju za ljudima u gradu Dnjepru.

Zvaničnik, Valentin Reznjičenko, kazao je da su željeznička infrastruktura i jedno industrijsko preduzeće oštećeni u napadu dok je požar zahvatio komunalnu kompaniju. "Masovni neprijateljski napad na region Dnjepropetrovsk. Šest raketa!!!", objavio je on na Telegramu.

Uzaludna potraga za preživjelima

Članovi porodica osoba nestalih u napadu na tržni centar u Kremenčuku čekali su juče u hotelu u blizini ruševina gdje su spasioci osnovali bazu. Iscrpljeni vatrogasci sjedili su na pločniku nakon što su pokušavali da ugase požar i tragali za preživjelima, uglavnom uzalud.

Kremenčuk
foto: REUTERS

Vatrogasac Oleksandr je kazao za Rojters da je njegov tim radio cijele noći: "Izvukli smo pet tijela. Nijesmo pronašli nijednog preživjelog", kazao je on.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da namjerno gađa civile u "jednom najdrskijih terorističkih napada u evropskoj istoriji".

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su njihovi projektili pogodili skladište u kojem se nalazi zapadno oružje, koje je eksplodiralo, usljed čega se požar proširio na obližni tržni centar.

Kijev tvrdi da u toj oblasti nema vojnih meta.

"Cilj Rusije je da što veći broj Ukrajinaca zauvijek sklopi oči, da ostali prestanu da pružaju otpor i predaju se robovanju", objavio na Tviteru Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika. "Tako se ponaša ova teroristička država".

Rusija je navela da je tržni centar bio stavljen van funkcije i da je bio prazan. Međutim, to negiraju članovi porodica stradalih i nestalih kao i desetine povrijeđenih poput 43-godišnje Ljudmile Mikailets, koja je bila u kupovini sa suprugom kada se dogodio napad.

"Podiglo me je u vazduh, a šrapneli su me pogodili u tijelo. Cijela zgrada se rušila", kazala je ona za Rojters u bolnici gdje je smještena.

Ograničavanje cijena ruske nafte

Lideri G7 su kazali da je napad "gnusan". Ruski predsjednik Vladimir Putin i ostali će snositi odgovornost, naveli su u saopštenju nakon trodnevnog samita na kojem je glavna tema bio rat u Ukrajini.

Zapadne države uvele su ekonomske sankcije Rusiji, ali do sada nijesu uspjele da ugase glavni izvor prihoda Moskve: zaradu od izvoza nafte i gasa, koja se zapravo povećala nakon skoka cijena na globalnom nivou izazvanog prijetnjom od poremećaja u snabdijevanju.

Na kraju trodnevnog samita, lideri G7 su najavili novi pristup - ostaviće rusku naftu na tržištu, ali će uvesti ograničenje cijene koju države mogu platiti za nju.

"Pozivamo sve države koje dijele naš stav da razmisle o pridruživanju našoj akciji", navodi se u saopštenju sa samita G7.

Međutim, "Gardijan" piše da je na samitu bilo neslaganja među liderima oko načina na koji će smanjiti priliv novca Kremlju od zapadne potrošnje ruskih energenata. Njemačka, kako navodi britanski list, strahuje da bi ograničavanje cijena nafte ili gasa moglo dovesti do toga da Rusija potpuno prekine isporuku energenata što bi rezultiralo evropskim industrijskim krahom. Drugi, naročito Amerikanci, smatraju da je taj plan izvodljiv.

Sjedinjene Države takođe su uvele nove sankcije kojima se zabranjuje uvoz ruskog zlata i targetira ruski državni odbrambeni konglomerat, Rostek, i nekoliko banaka.

Džo Bajden i španski premijer Pedro Sančez juče u Madridu uoči samita NATO
Džo Bajden i španski premijer Pedro Sančez juče u Madridu uoči samita NATO foto: REUTERS

Budući da se samitska aktivnost sada premješta u NATO, savjetnik za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kuću Džejk Salivan kazao je da će u novom strateškom konceptu "oštrim riječima biti opisana prijetnja koju Rusija predstavlja i način na koji je narušila mir u Evropi".

To predstavlja odstupanje od postsovjetske NATO politike prema kojoj je Moskva bila okarakterisana kao potencijalni partner.

Satelitske slike i koordinate Pentagona, Bijele kuće...

Dmitrij Rogozin, bivši ruski ambasador u NATO, a sada šef ruske svemirske agencije, odgovorio je objavivši satelitske fotografije i koordinate lokacije gdje se održava samit u Madridu, Pentagona, Bijele kuće, i drugih zgrada u kojima su zapadne državne institucije.

"Danas, NATO samit počinje u Madridu, na kojem će zapadne zemlje proglasiti Rusiju najgorim neprijateljem", objavio je Rogozin na društvenoj mreži. "Roskosmos objavljuje satelitske fotografije lokacije gdje se samit održava i centara u kojima se donose odluke i pruža podrška ukrajinskim nacionalistima. Objavljujemo i koordinate. Za svaki slučaj", naveo je Rogozin.

Rojters ističe su koordinate ovih lokacija, izražene kao stepeni geografske širine i dužine, lako dostupne.

Napad na Kremenčuk uslijedio je nekoliko dana nakon što je Rusija pojačala raketne napade sa velike udaljenosti od linije fronta, uključujući i prve udare na prijestonicu Kijev posljednjih nekoliko nedjelja,

U Harkovu, drugom po veličini gradu u Ukrajinu gdje su ruske trupe odbijene u kontraofanzivi u maju, vlasti su saopštile da je devet ljudi ubijeno u raketnim napadima u kojima su pogođene stambena zgrada i jedna škola.

Ukrajina je juče imala još jedan težak dan na frontu u istočnom regionu Donbasa nakon što je prošle nedjelje izgubila sada uništeni grad Sjeverodnjeck.

Ruske trupe pokušavaju da upadnu u Lisičansk, koji se nalazi nasuprot Sjeverodonjecka preko rijeke Sjeverni Donjec, kako bi zaokružila zauzimanje Luganska, jedne od dvije istočne pokrajine koje Moskva želi da osvoji.

Bonus video: