Pušilin: Izvršena razmjena 144 boraca sa obje strane; "Tri osobe stradale u raketnom napadu na Mikolajiv"

Rat u Ukrajini - 126. dan

40325 pregleda 11 komentar(a)
Pušilin, Foto: Reuters
Pušilin, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.06.2022. 22:01h
Završeno
19:46h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je u razgovoru sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom rekao da vjeruje u otvaranje koridora za izvoz ukrajinskog žita na globalna tržišta tokom ruskog rata.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Reuters

Erdogan je tokom sastanka sa Bajdenom na marginama samita NATO izjavio da pokušava da riješi proces "politikom balansiranja".

"Nadamo se da će ova politika ravnoteže dovesti do rezultata i omogućiti da se žito izveze koridorima što je prije moguće u zemlje koje se trenutno suočavaju sa nestašicom", rekao je on.

Turska je igrala centralnu ulogu u pregovorima sa Rusijom i Ukrajinom u pokušaju da se postigne sporazum koji bi omogućio povećanje količine žitarica koje može da se izveze iz Ukrajine usred sukoba.

Tokom sastanka, Bajden je pohvalio Erdogana što je odustao od protivljenja ulasku Finske i Švedske u NATO i na "nevjerovatanom poslu koji radi u pokušaju da se izveze žito iz Ukrajine".

18:46h

Američki predsjednik Džo Bajden zahvalio je u srijedu turskom predsjedniku Tajipu Erdoganu što je postigao sporazum sa Finskom i Švedskom koji je otvorio put dvijema nordijskim zemljama da uskoro postanu kandidati za NATO, prenosi Rojters.

Bajden je, u kratkim napomenama uoči njihovog sastanka na marginama samita NATO-a u Madridu, takođe zahvalio Erdoganu na naporima Ankare da pomogne da se žito izvuče iz Ukrajine. Erdogan je rekao da se nada da će diplomatija pomoći u rješavanju pitanja oko ukrajinskog izvoza žitarica.

17:45h

Ruski najviši diplomata rekao je u srijedu generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija da je ta zemlja spremna da koordinira napore za smanjenje prijetnje globalne prehrambene krize, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov takođe je u telefonskom razgovoru rekao Antoniju Guterešu da je Moskva posvećena ispunjavanju svojih obaveza za izvoz žitarica i đubriva.

17:40h

Šef samoproglašene Donjecke Narodne Republike na istoku Ukrajine rekao je u srijedu da je izvršila razmjenu zatvorenika sa Kijevom u kojoj su učestvovala 144 borca sa svake strane, prenosi Rojters.

„Danas vraćamo kući 144 borca Donjecke Narodne Republike i Ruske Federacije koje je zarobio neprijatelj“, napisao je Denis Pušilin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

„Kijevu smo predali isti broj zarobljenika iz ukrajinskih oružanih jedinica, od kojih je većina bila ranjena."

16:10h

Ukrajina je u srijedu pohvalila NATO zbog „jasnog stava” prema Rusiji i pozivanja Finske i Švedske da se pridruže vojnom savezu i pozvala na „jednako jak i aktivan stav prema Ukrajini” radi zaštite evroatlantske bezbjednosti.

„Danas u Madridu, NATO je dokazao da može da donese teške, ali suštinske odluke“, napisao je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru. 

„Pozdravljamo jasan stav o Rusiji, kao i pristupanje Finske i Švedske. Jednako jaka i aktivna pozicija prema Ukrajini pomoći će zaštiti evroatlantske bezbjednosti i stabilnosti."

15:47h
15:44h

NATO saveznici su spremni da dugoročno podrže Ukrajinu, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg u sredu kada je najavio dodatnu vojnu podršku Kijevu, prenosi Rojters.

„Ukrajina može da računa na nas koliko god je potrebno“, rekao je on novinarima drugog dana samita NATO-a u Madridu.

On je rekao da su lideri dogovorili sveobuhvatan paket pomoći Ukrajini, uključujući sigurne komunikacije, gorivo, medicinske potrepštine, opremu za suzbijanje mina i stotine sistema protiv bespilotnih letjelica.

15:02h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je danas od zemalja NATO okupljenih na samitu u Madridu modrenu artiljeriju i finansijsku podršku da se suoči sa ruskom invazijom svoje zemlje.

14:17h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da Rusija ne želi da se zaustavi na zauzimanju područja južne Ukrajine ili regiona Donbas na istoku te zemlje.

13:05h

Bombardovanje prepunog tržnog centra u Kremenčuku papa Franjo je nazvao još jednim u nizu "varvarskim napadom" na Ukrajinu, javio je Rojters.

"Svakog dana nosim u svom srcu dragu i mučeničku Ukrajinu, koja je i dalje bičevana varvarskim napadima poput onog koji je pogodio tržni centar u Kremenčuku", rekao je papa Franjo okupljenima na Trgu Svetog Petra.

"Molim se da se ovaj ludi rat uskoro završi i obnavljam apel da bez umora istrajemo u molitvi za mir", dodao je.

12:59h

Velika Britanija je najavila uvođenje sankcije oligarhu Vladimiru Potanjinu, opisujući ga kao drugog najbogatijeg čovjeka u Rusiji.

10:44h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njene snage izvele udare na vojnu bazu za obuku "stranih plaćenika" u blizini Nikolajeva na jugu Ukrajine.

Tu vijest prenio je Rojters, ali i naglasio da nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri izveštaj.

10:09h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je video snimak napada na tržni centar u Kremenčuku i poručio da je on "jedan od dokaza šta ruske trupe rade protiv ukrajinskog naroda".

09:31h

NATO se zbog rata u Ukrajini suočava sa najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata, rekao je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

On je rekao, prilikom dolaska na radni dio samita otvorenog sinoć u Madridu, da se saveznici sastaju "u jeku najozbiljnije bezbjednosne krize", s kojom su se do sada suočili.

Stoltenberg smatra da Rusija predstavlja "direktnu prijetnju" za zemlje članice Alijanse koja će ojačati svoje istočno krilo kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine, prenosi Frans pres.

09:17h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da očekuje brzu ratifikaciju članstva Švedske i Finske u vojnom savezu.

08:14h

Vojno-civilna administracija koju je Moskva nametnula u Hersonskoj oblasti u Ukrajini saopštila je da je počela pripreme za referendum o pridruživanju te oblasti Rusiji.

07:49h

Broj stradalih u jutrošnjem ruskom raketnom napadu na stambenu zgradu Nikolajevu na jugu Ukrajine popeo se na najmanje tri osobe, dok je petoro ljudi ranjeno.

To je rekao gradonačelnik ovog grada Oleksandr Senkevič, a prenosi Rojters.

Senkevič je dodao da je osam projektila pogodilo grad i pozvao je stanovnike da se evakuišu. On je rekao kako izgleda da je zgrada pogođena ruskom krstarećom raketom X-55.

07:06h

Dvije osobe su poginule, a tri su ranjene u jutrošnjem ruskom napadu na stambenu zgradu u Nikolajevu, gradu na jugu Ukrajine, rekao je regionalni guverner Vitalij Kim, a prenosi Rojters.

On nije pojasnio da li je u pitanju bombaški ili raketni napad, artiljerijsko ili minobacačko granatiranje, dodaje Rojters.

Izmjena: 07:49h
07:05h

Rat u Ukrajini ušao je u 126. dan - šta se juče dešavalo na istoku Evrope pogledajte OVDJE.

Bonus video: