Bivši američki vojnik kojeg su zarobili separatisti u Ukrajini: "Nisam ispalio nijedan metak"

Kremlj je rekao da ne može isključiti da će dvojica zarobljenih muškaraca biti osuđeni na smrt ako im se sudi u regionu koji drže ruski punomoćnici koji drže velike teritorije od 2014. godine

27128 pregleda 18 komentar(a)
Druke na nepoznatoj lokaciji, Foto: Reuters
Druke na nepoznatoj lokaciji, Foto: Reuters

Bivši američki vojnik zarobljen u istočnoj Ukrajini rekao je da nije ispalio nijedan metak dok se borio na ukrajinskoj strani, u molbi za popustljivost od separatističkih vlasti koje će odrediti njegovu sudbinu, prenosi Rojters.

U video intervjuu za rusku državnu novinsku agenciju RIA objavljenom u srijedu, Aleksandar Druke je rekao da je njegovo borbeno iskustvo u Ukrajini bilo ograničeno na dan kada je zarobljen izvan Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini.

"Moje borbeno iskustvo ovdje je bila ta jedna misija tog jednog dana", rekao je Druke, izgledajući iscrpljeno. "Nisam pucao. Nadam se da će to uticati na bilo koju kaznu koju budem dobio ili ne."

Druke, iz Tuskaluze u Alabami, i njegov kolega iz Amerike Endi Hajn, iz Hartsela u Alabami, nestali su ovog mjeseca, navodi Rojters.

Ruski državni mediji su kasnije prikazali video intervjue sa ovim parom, rekavši da su ih uhvatile snage koje podržava Rusija.

Kremlj je rekao da ne može isključiti da će dvojica zarobljenih muškaraca biti osuđeni na smrt ako im se sudi u regionu koji drže ruski punomoćnici koji drže velike teritorije od 2014. godine.

Rođaci zarobljenih Amerikanaca kažu da nisu plaćenici i da su otputovali u Ukrajinu kao dobrovoljci u aprilu da pomognu u odbijanju ruskih snaga, koje su napale Ukrajinu krajem februara.

Novinski izvještaji citirali su Drukeovu porodicu ove nedjelje da su zvaničnici američkog Stejt departmenta bili u kontaktu sa zarobljenim Amerikancem.

Dva britanska državljana i jedan Marokanac osuđeni su na smrt pred sudom u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici u istočnoj Ukrajini ovog mjeseca nakon što su uhvaćeni u borbi za Ukrajinu. Tužioci su rekli da su plaćenici i da nemaju pravo na zaštitu koja se daje ratnim zarobljenicima prema Ženevskoj konvenciji

Bonus video: