Svalbard je dio Norveške ali Rusija ima pravo eksploatacije: Da li se blokira pristup i šta su "mjere odmazde"?

Članica NATO-a Norveška, koja nije u Evropskoj uniji, ali primjenjuje sankcije Evropske unije protiv Rusije, rekla je da sankcije neće uticati na prevoz robe morem do Svalbarda

21418 pregleda 7 komentar(a)
Lenjinova statua na Svalbardu, Foto: Reuters
Lenjinova statua na Svalbardu, Foto: Reuters

Norveška ne blokira ruski pristup arktičkom arhipelagu Svalbard, nego samo primjenjuje međunarodne sankcije, a Rusija ima druge načine da dođe do svojih naselja, rekla je Rojtersu ministarka vanjskih poslova te nordijske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Rusija je u srijedu optužila Norvešku da ometa isporuku neophodne robe i zaprijetila osvetom Oslu zbog pristupa Svalbardu, navodeći neodređene "mjere odmazde" ako ne riješi problem.

Svalbard, na pola puta između norveške sjeverne obale i Sjevernog pola, dio je Norveške, ali Rusija ima pravo eksploatacije prirodnih resursa ostrva prema ugovoru iz 1920., a neka tamošnja naselja uglavnom su naseljena Rusima.

Članica NATO-a Norveška, koja nije u Evropskoj uniji, ali primjenjuje sankcije Evropske unije protiv Rusije, rekla je da sankcije neće uticati na prevoz robe morem do Svalbarda.

Detalj sa Svalbarda
Detalj sa Svalbardafoto: Reuters

Međutim, veći dio tereta za ruska naselja na arhipelagu prolazi prvo putem kroz graničnu tačku između Rusije i Norveške na kopnu, koja je zatvorena za sankcioniranu robu.

"Norveška ne krši Svalbardski sporazum", rekla je norveška ministarka vanjskih poslova Aniken Huitfeldt.

Ona je navela kako je "pošiljka koja je zaustavljena na norveško-ruskoj granici zaustavljena na osnovu sankcija koje zabranjuju ruskim putnim prevoznicima da prevoze robu preko norveške teritorije".

"Norveška ne pokušava spriječiti da zalihe dođu do Barencburga", dodala je misleći na glavno rusko naselje na Svalbardu, koje eksploatira rudnik ugljena.

Oko 378 ljudi, uglavnom Rusa i Ukrajinaca, živi u Barentsburgu i drugom ruskom naselju na Svalbardu, zvanom Piramiden, prema norveškom statističkom zavodu.

Rusija bi mogla isporučiti zalihe na drugačiji način, isključivo brodom ili vazdušnim putem, dodala je, ne samo putem.

Iako je Norveška primijenila većinu međunarodnih sankcija, nije zatvorila svoje luke za ruska ribarska plovila.

Ministarka je takođe rekla da je guverner Svalbarda u bliskom kontaktu sa stanovnicima Barencburga i da svi imaju pristup hrani i lijekovima.

Bonus video: