gasni gigant nastavio sa velikim gubicima

"Malo je razloga za optimizam na ruskom tržištu": Akcije Gasproma oslabile, rublja naglo pala

Tržište roba će biti pod pritiskom i rublja bi mogla da dodatno oslabi prije vikenda, navodi organizacijas Otkritie Research

6432 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Akcije ruskog gasnog giganta Gasproma oslabile su za 6,9 odsto, nastavljajući velike gubitke u odnosu na prethodnu sjednicu nakon odluke da ne isplati dividende na prošlogodišnje poslovanje - po prvi put u više od dvije decenije, dok je rublja naglo pala sa sedmogodišnjeg maksimuma koji je dostigla ove sedmice, piše Radio Slobodna Evropa.

U međuvremenu akcije, najveće naftne kompanije Rosnjeft, koja je odobrila isplatu dividende za 2021. nakon zatvaranja u četvrtak, ojačale su za 4,6 procenta.

"Malo je razloga za optimizam na ruskom tržištu", navodi se u saopštenju organizacije Otkritie Research.

Tržište roba će biti pod pritiskom i rublja bi mogla da dodatno oslabi prije vikenda, navodi Otkritie.

Rublja je pala za 2,7 odso na dolar na 52,84 i 2,2 procenta prema euru na 54,85.

Rublja je ove godine postala najuspješnija valuta na svijetu, podstaknuta mjerama preduzetim da se ruski finansijski sistem zaštiti od zapadnih sankcija uvedenih nakon što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Mjere su uključivale ograničenja za ruska domaćinstva koja povlače deviznu štednju.

Jaka rublja izazvala je zabrinutost među zvaničnicima i kompanijama fokusiranim na izvoz jer umanjuje ruske prihode od prodaje roba u inostranstvu za dolare i eure.