Lukašenko: Bjelorusija ne želi rat sa Ukrajinom

Invazija Rusije na Ukrajinu - 129. dan

37776 pregleda 16 komentar(a)
Detalj iz Mikolajiva, Foto: Reuters
Detalj iz Mikolajiva, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2022. 21:41h
Završeno
19:29h

Ukrajina je demantovala navode proruskih oružanih snaga da su "potpuno" okružile grad Lisičansk na istoku zemlje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Borbe oko Lisičanska se nastavljaju. Grad nije opkoljen i još uvijek je pod kontrolom ukrajinske vojske", saopštio je portparol Nacionalne garde Ukrajine Ruslan Muzjičuk na ukrajinskoj televiziji.

Ranije danas, ruska državna agencija TASS javila je da je portparol proruskih snaga Andrej Maročko izjavio da je Lisičansk okružen.

Maročko je rekao da su "narodna vojska" i ruske snage zauzele strateški važna područja na visini blizu grada i da je "Lisičansk potpuno opkoljen".

19:27h

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je vojska njegove zemlje oborila rakete ispaljene iz Ukrajine na Bjelorusiju, u vrijeme spekulacija o sve većoj umiješanosti Minska u sukob Kijeva i Moskve.

"Provociraju nas. Moram da vam kažem da su prije nekoliko dana pokušali da iz Ukrajine gađaju vojne ciljeve u Bjelorusiji. Slava Bogu, naš protivvazdušni sistemi Pancir presreo je sve rakete koje su ispalile ukrajinske snage", rekao je on.

On je ponovio da nema namjeru da se bori u Ukrajini.

Bjelorusija, saveznica Moskve, je od početka ruske invazije na Ukrajinu služila kao pozadinska baza za ruske snage. Ruske trupe su krenule i iz Bjelorusije da pokušaju da zauzmu glavni grad Kijev, prije nego što su krajem marta odustale.

Lukašenkov režim, pod teškim zapadnim sankcijama, vojno i ekonomski veoma zavisi od Rusije. Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošle nedjelje najavio da će Moskva isporučiti Bjelorusiji "u narednim mjesecima" rakete Iskander-M koje mogu da nose nuklearne bojeve glave.

Izmjena: 19:48h
14:11h

Agencija Frans pres javlja da su proruski separatisti objavili kako su potpuno opkolili Lisičansk.

Inače, radi se posljednjiem većem ukrajinskom gradu u regionu Lugansk koji Rusija nije osvojila.

Lugansk zajedno sa Donjeckom čini industrijski basen Donbas.

12:43h

Gdanjsk, grad na sjeveru Poljske i najvažnija luka ove zemlje na Baltičkom moru, odao je počast otporu koji je ukrajinski grad Marijupolj pružio ruskim snagama tokom rata tako što je gradski trg nazvao "Herojski Marijupolj".

Povezani članci

02. Jul 2022.

Herojski Marijupolj - novo ime za trg u Gdanjsku

12:08h

Ruske snage visokopreciznim oružjem uništile su pet komandnih punktova ukrajinske vojske u Donbasu i u regionu Mikolajiva, a takođe su pogodile tri skladišta u Zaporoškoj oblast, saopštilo je u subotu Ministarstvo odbrane Rusije, a prenosi Rojters.

Ministarstvo, na koje se pozivaju ruske novinske agencije, takođe je saopštilo da su ruske vazduhoplovne snage napale ukrajinsku bazu naoružanja i opreme u fabrici traktora u Harkovu, na sjeveroistoku Ukrajine.

09:37h

Ni Kremlj više ne poriče postojanje borbene jedinice ruskih plaćenika pod nazivom Vagner. Ali jedva da je iko od pripadnika te grupe bilo šta govorio o onome što je ona činila u čitavom nizu sukoba, od Sirije pa do Ukrajine.

Zato je knjiga "Vagner: Putinova tajna armija" vojnog veterana i bivšeg plaćenika Marata Gabidulina prvo svjedočanstvo takve vrste. Gabidulina su navodno zlodjela jedinice Vagner konačno natjerala na razmišljanje.

08:45h

U svom redovnom noćnom video obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je jučerašnje napade na okolinu Odese kao "svjestan, namjerno usmjeren ruski teror, a ne kao grešku ili slučajan raketni udar", prenosi Rojters.

Kijev kaže da je Moskva intenzivirala svoje raketne napade dugog dometa, pogađajući civilne ciljeve daleko od linije fronta, dok Rusija tvrdi da je gađala vojna mjesta.

08:40h

Snažne eksplozije čule su se rano jutros u ukrajinskom gradu Mikolajivu (Nikolajev), rekao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič u objavi na društvenim mrežama, a prenosi Rojters.

"Gradom odjekuju snažne eksplozije. Ostanite u skloništima", napisao je Senkevič.

Rojters navodi da nije odmah bilo poznato šta je izazvalo eksplozije, kao i da nije mogao nezavisno da potvrdi izvještaj.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se širom Mikolajivske oblasti prije eksplozija.

08:39h

Jučerašnji dan rata u Ukrajini obilježilo je granatiranje okoline Odese, gdje je stradala 21 oosoba, a desetine su povrijeđenje. Opširnije OVDJE

Bonus video: