Ruski astronauti u svemiru istakli zastave separatističkih teritorija Lugansk i Donjeck

"Snage Rusije i Luganska uspostavile su potpunu kontrolu nad Lisičanskim, posljednjim velikim gradom Luganske narodne republike"

7356 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Telegram Roskosmos
Foto: Telegram Roskosmos

Trojica ruskih kosmonauta istakla su zastave ukrajinskih samoproglašenih separatističkih teritorija Lugansk i Donjeck u Međunarodnoj svemirskoj stanici, prenijela je ruska svemirska agencije Roskosmos preko Telegrama.

"Slavimo istovremeno na Zemlji i u svemiru", kazali su u poruci uz priložene slike astronauti Oleg Artemijev, Denis Matvejev i Sergej Korsakov, mašući unutar Međunarodne svemirske stanice zastavama dvije samoproglašene "republike" u istočnoj Ukrajini.

"Snage Rusije i Luganska uspostavile su potpunu kontrolu nad Lisičanskim, posljednjim velikim gradom Luganske narodne republike", rekli su oni.

Ukrajinske snage saopštile su u nedelju da se povlače iz strateškog grada Lisičanska čime su ruski vojnici i proruski separatisti mogli da preuzmu kontrolu nad oblasti Luganska.

"Uvjereni smo da će 3. juli 2022. godine zauvek ostati zabilježen u istoriji republike. Građani Donjecke narodne republike, čekajte", navodi se u objavi Roskosmosa.

Preuzimanje Lisičanska bilo je važno za ruski plan osvajanja cijelog Donbasa, industrijskog basena koji obuhvata oblasti Donjeck i Lugansk.

Za ukrajinske snage sada je hitno da zaustave rusko napredovanje ka zapadu i dva vodeća grada susjedne oblasti Donjeck, Slovjansk i Kramatorsk, prenijela je agencija Frans pres.

Bonus video: