Evropski parlament podržao uvođenje eura u Hrvatskoj

"Ekonomija će postati otpornija, privlačiće više stranih ulaganja, povećati povjerenje međunarodnih ulagača i smanjiti valutne razmjene", smatraju iz EP

2393 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Evropski parlament (EP) je u utorak velikom većinom glasova podržao pristupanje Hrvatske eurozoni.

EP je sa 539 glasova od 632 prisutna poslanika prihvatio izvještaj o uvođenju eura u Hrvatskoj 1. januara naredne godine, u kojem se ocjenjuje da država ispunjava sve kriterijume za pristupanje eurozoni.

Uzdržano je bilo 48, a protiv je glasalo 45 poslanika, prenosi Hrportfolio.

Oni su uglavnom iz desnih klubova, koji su ulazak Hrvatske u eurozonu krtikovali i u raspravi održanoj u ponedjeljak na plenarnoj sjednici parlamenta.

EP prije pristupanja članice Evropske unije (EU) daje mišljenje o preporuci Komisije, a posljednji korak biće usvajanje predloga na sastanku Savjeta za ekonomiju i finansije EU 12. jula.

Euro će od naredne godine postati službena hrvatska valuta.

"Uvođenje eura ojačaće hrvatsku ekonomiju i proizvesti korist za njene građane i preduzeća, jer će ekonomija postati otpornija, privlačiće više stranih ulaganja, povećati povjerenje međunarodnih ulagača i smanjiti valutne razmjene, što će imati opipljiv uticaj na ključni turistički sektor te zemlje", smatraju u EP.

Oni su kazali da je pristupanje Hrvatske eurozoni snažan politički signal održivosti i privlačnosti jedinstvene valute EU.

Bonus video: