Ruska policija uhapsila tri visoka generala u zemlji: Zloupotrebom položaja kupovali auta i nekretnine?

"Ako trojica zvaničnika budu proglašeni krivim, suočiće se sa zatvorskom kaznom do 10 godina"

7949 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruska policija uhapsila je tri najviša ruska generala, uključujući pomoćnika šefa ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, pod optužbom da su zloupotrijebili položaj.

General-potpukovnik Sergej Umnov (pomoćnik u ruskom MUP) priveden je zajedno sa general-majorom Aleksejem Semjonovim (načelnik saobraćajne policije Sankt Peterburga) i general-majorom Ivanom Abakumovim.

Trojica najviših ruskih generala navodno su u periodu između 2016. i 2020. prisvojili sredstva iz Programskog fonda za pomoć Glavnom odjeljenju unutrašnjih poslova Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti i tom prilikom su kupili imovinu "za ličnu upotrebu", piše ruski list "Komersant", a prenosi Njuzvik.

Kako navodi pomenuti ruski državni list, novac je na zahtjev generala iz fonda potrošen na kupovinu nekretnina i automobila, kao i na plate za "freelance" asistente.

Umnov (57) je bio načelnik policije Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti od marta 2012. do februara 2019. godine, a kasnije ga je ruski predsjednik Vladimir Putin imenovao za pomoćnika zamjenika ministra unutrašnjih poslova Vladimira Kolokoltsjeva - od 2013. on je i general-potpukovnik policije.

Ako trojica zvaničnika budu proglašeni krivim, suočiće se sa zatvorskom kaznom do 10 godina, navodi nezavisni list na ruskom i engleskom jeziku "The Moscov Times".

Moskovska javna nadzorna komisija saopštila je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS da se Umnov trenutno nalazi u pritvorskom centru u Moskvi, gdje je smješten nakon hapšenja.

"Umnov je priveden i odveden u Moskvu... On ne priznaje krivicu", rečeno je TASS-u.

Umnov se "apsolutno nije složio sa onim za šta ga optužuju, sve je to nazvao glupošću i apsurdom", rekla je Eva Merkačeva, članica komisije za rusku agenciju Interfaks.

Krivični postupak protiv Umnova, Semjonova i Abakumova otvorio je Istražni komitet Rusije, vodeća federalna istražna agencija u zemlji.

Komitet je zatražio od suda u Moskvi pritvor od dva mjeseca za Umnova, Semjonova i Abakumova.

Bonus video: