Kad je stvarno "game over" za Borisa Džonsona?

Britanski premijer je već mjesecima u škripcu skandala. Najbliži saradnici mu okreću leđa, on se neuvjerljivo izvinjava i izgleda nema namjeru da ode. Opozicija traži nove izbore.

6664 pregleda 1 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Ostavke su u utorak podnijeli ministri zdravlja i finansija Sadžid Džavid i Riši Sunak. Džavid je otvoreno doveo u pitanje integritet premijera Borisa Džonsona, dok se Sunak izjasnio da Džonsonov stil vladavine ne smatra kompetentnim i ozbiljnim. U srijedu ujutru je ostavke podnijelo još troje državnih sekretara i funkcionera.

Iako je nekoliko članova kabineta nakon ovih ostavki izrazilo podršku Džonsonu, ovo je svakako veliki udarac za njegovu vlast. Zahtjevi da podnese ostavku postaju sve glasniji.

Afera "partigejt"

Najviše kritika Džonson je do sada dobio na račun vođenja zemlje tokom pandemije. Britanija je imala jednu od najvećih stopa smrtnosti na svijetu, a Džonson je kritikovan da nije na vrijeme donosio potrebne mjere.

Sve je eskaliralo aferom "partigejt" koja potresa Džonsonovu vladu već nekoliko mjeseci. U javnost je isplivalo da se premijer sa kolegama iz kabineta i partije više puta susretao u sjedištu Vlade Dauning strit 10, i zabavljao uz piće tokom lokdauna kada su oklupljanja bila zabranjena.

Zbog toga je policija vodila istragu, a zatim utvrdila da je bilo čak 136 prekršaja, a da je neke od njih počinio i sam Džonson, njegova žena i ministar Riši Sunaka. Premijer se na kraju izvinio, a morao je da plati i simboličnu kaznu.

Višemjesečne kritike unutar partije

Poslanik Endrju Bridžen jedan je od Džonsonovih najoštrijih kritičara iz partije. Po njegovom mišljenju, Džonson je trebalo da podnese ostavku još prije nekoliko mjeseci, tokom "partigejta“.

"Ovo nije premijer kojeg mogu da podržavam, tako da on mora da ide, njegovo vrijeme je isteklo… Da je Džonson još tada podnio ostavku, ne bismo imali policijsku istragu", izjavio je Bridžen i dodao da ako Džonson ne ode sam, moraće da ga izbace, za dobro Velike Britanije, parlamenta i demokratije.

Džonson se posljednjih dana bori sa novom krizom i to zato što je poslanika Krisa Pinčera postavio za zamjenika takozvanog stranačkog biča u parlamentu. Uloga biča je da održava stranačku disciplinu u parlamentu.

Međutim, Pinčera već godinama optužuju da je pijanac i da je sklon seksualnom uznemiravanju žena. Kritičari tvrde da je Džonson to znao.

Kada isplivaju u javnost, svi Džonsonovi skandali se slično odvijaju. Najprije se tvrdi kako nešto nije istina, zatim da premijer ništa nije znao, onda da je nešto znao, ali zaboravio, i tek kad pritisak postane preveliki, Džonson se izvinjava.

"Vjerujem da je ovaj potez bio greška i izvinjavam se zbog toga", rekao je sada Džonson za BBC. "Želim da se izvinim svima koji su ugroženi i da jasno stavim do znanja da u ovoj administraciji nema mjesta za one koji se lascivno ponašaju ili zloupotrebljavaju svoj položaj".

Opozicija traži nove izbore

Što se opozicije tiče, oni bi da smijene i Džonsona i njegove torijevce. Zahtijevaju nove izbore.

Lider opozicione laburističke partije, Keir Starmer, izjavio je da se trenutna vlada polako ruši, zajedno sa svim torijevcima koji su podržavali Džonsona i dodao da je potrebna promjena vlade.

Očigledno je da je dio ministara umoran zbog činjenice da moraju iznova i iznova da brane premijera. Međutim, Džonson je već popunio praznine u kabinetu i doveo nove ministre. Po svoj prilici, on nema namjeru da ode.

Protiv premijera se okrenuo čak i konzervativni list Tajms koji u uvodniku piše da je ovo "Game over" za Džonsona.

"Svaki dan ostanka na funkciji povećava haos", navodi list.

Bonus video: