Džonson podnio ostavku, AP: Ponižavajući poraz

Džonson je rekao da sa žaljenjem napušta "najbolji posao na svijetu"

61731 pregleda 72 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2022. 17:44h

Britanski premijer Boris Džonson podnio je danas ostavku na funkciju lidera Konzervativne stranke, a na čelu vlade će ostati do izbora novog partijskog lidera.

Džonson je, u obraćanju javnosti iz Dauning strita, kazao da sa žaljenjem napušta "najbolji posao na svijetu".

Rekao je da proces izbora novog stranačkog lidera počinje odmah, a da će raspored predstojećih koraka biti objavljen sljedeće sedmice.

„U politici niko nije nezamjenjiv. Naš briljantni sistem stvoriće novog lidera koji će voditi ovu zemlju naprijed kroz teška vremena“, naveo je on.

Džonson je sugrađanima poručio da će aktuelna vlada nastaviti da brani njihove interese do izbora novog premijera.

Više od 50 ministara i ostalih funkcionera napustilo je vladu Velike Britanije za manje od 48 sati, uz poruku da Džonson nije sposoban da bude lider nakon niza skandala. Istovremno su desetine u njegovoj Konzervativnoj partiji bile u otvorenoj pobuni.

Džonson je naveo da je ostavka bila "jasna volja" njegove Konzervativne stranke.

Džonson je podnio ostavku na mjesto predsjednika Konzervativne stranke, ali namjerava da ostane na čelu vlade dok ne bude okončan proces izbora novog lidera konzervativaca koji će automatski postati i britanski premijer.

U kratkom obraćanju javnosti ispred sjedišta vlade u Londonu, Džonson je rekao da je "izuzetno ponosan na dostignuća" njegove vlade, od Bregzita do vođenja zemlje kroz pandemiju koronavirusa, kao i Zapada u suprotstavljanju ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Ostavka predstavlja ponižavajući poraz 58-godišnjeg Džonsona, koji je tokom trogodišnjeg premijerskog mandata uspio u nameri da izvede zemlju iz EU i koji je zaslužan za jednu od najuspješnijih kampanja masovne vakcinacije u borbi protiv koronavirusa, navodi Asošiejted pres (AP).

Džonson je danima odbijao pozive svojih saradnika da se povuče poslije više skandala, ali se na to ipak odlučio nakon što je ostavku podnijelo oko 50 članova njegove vlade, uključujući ministre, državne sekretare, i zvaničnike nižeg nivoa.

Posljednji poziv Džonsonu da se povuče jutros je uputio ministar finansija Nadim Zahavi, svega 36 sati pošto ga je premijer postavio na tu funkciju.

Ostavku je jutros podnijela i ministarka prosvjete Mišel Donelan, koju je Džonson takođe imenovao u utorak, kao i Zahavija.

Da je Džonsonov odlazak sa čela vlade blizu postalo je jasno u utorak, kada su dva važna člana njegovog kabineta, ministar finansija Riši Sunak i ministar zdravlja Sadžid Džavid, podnijeli ostavke u razmaku od nekoliko minuta.

Džonson je dugo odbijao zahtjeve da se povuče, čak i poslije ostavki više desetina vladinih zvaničnika, do kojih je došlo pošto je Dauning strit uzdrman novim skandalom.

Premijer je dugo bio na udaru otkako se saznalo da je 2020. prisustvovao ilegalnim žurkama za vrijeme karantina, uvedenog radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

Džonson je opstajao na vlasti uprkos navodima da je bio previše blizak sa donatorima njegove Konzervativne stranke, da je štitio saradnike od optužbi za maltretiranja i korupciju, i da je namjerno obmanuo parlament po pitanju ilegalnih žurki za vrijeme karantina, navodi AP.

Međutim, kap koja ja prelila čašu bilo je nedavno otkriće da je Džonson znao za optužbe protiv konzervativnog poslanika Krisa Pinčera, prije nego što ga je unaprijedio.

Pinčer je prošle nedelje podnio ostavku na mjesto zamjenika partijskog "biča" u parlamentu, poslije optužbi da je seksualno uznemiravao dvojicu muškaraca u jednom klubu. Na to se nadovezalo objavljivanje brojnih optužbi protiv Pinčera iz prošlosti.

Lider vodeće opozicione Laburističke partije Kir Starmer pozdravio je Džonsonovo povlačenje kao "dobru vijest", rekavši da je "trebalo davno da ode".

Premijerka Škotske Nikola Stardžon ukazala je na "široko rasprostranjeno osjećanje olakšanja zbog okončanja višemjesečnog haosa".

Ona je, međutim, postavila pitanje održivosti Džonsonovog ostanka na čelu vlade do jeseni i dodala da je uvijek bio "nesposoban da bude premijer", prenosi BBC.

Bonus video: