Borelj i Varhelji: U Evropi nema mjesta za poricanje genocida i veličanje zločinaca

„Evropa nije zaboravila šta se desilo u Srebrenici i sopstvenu odgovornost, jer nije mogla da spriječi i zaustavi genocid“, navode evropski zvaničnici

5358 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zvaničnici Evropske unije Žozep Borelj i Oliver Varhelji saopštili su, povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, da masovna ubistva i ratni zločini u Ukrajini "prizivaju živa sjećanja" na one iz ratova na Zapadnom Balkanu devedesetih i da je sjećanje na genocid u Srebrenici, kao dijela zajedničke evropske istorije, više nego dužnost.

„Evropa nije zaboravila šta se desilo u Srebrenici i sopstvenu odgovornost, jer nije mogla da spriječi i zaustavi genocid“, navode evropski zvaničnici i dodaju da je u Srebrenici Evropa doživjela neuspjeh.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji dodali su da je da je neopravdana agresija Rusije na Ukrajinu vratila brutalni rat na evropski kontinent.

„U ovim opasnim vremenima želimo da vidimo da Bosna i Hercegovina napreduje u pomirenju, prevazilaženju nasljeđa prošlosti i odlučno napreduje na putu evropskih integracija“, navodi se u saopštenju.

„Politički lideri moraju da pretvore riječi u djela. Oni treba da izaberu istinu, pravdu i saradnju umesto straha i mržnje, kako bi prevazišli tragično nasljeđe prošlosti i izgradili svjetliju i prosperitetnu budućnost za buduće generacije“, dodaje se.

Borel i Varhelji su istakli da u „Evropi nema mjesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca“.

Bonus video: