Tras se uključila u trku za nasljednika Džonsona: Rekla da će smanjiti poreze i zadržati čvrst stav prema Putinu

"Vodiću vladu predanu temeljnim konzervativnim načelima: niskim porezima, čvrstom nadzoru nad potrošnjom, podsticanju rasta ekonomije i davanje prilike ljudima da postignu sve što žele", rekla je Tras u video obraćanju

6109 pregleda 4 komentar(a)
Tras, Foto: Reuters
Tras, Foto: Reuters

Britanska ministarka vanjskih poslova Liz Tras ušla je trku kojom se traži zamjena Borisa Džonsona na premijerskoj poziciji. Ovim je broj kandidata porastao na 11, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tras, koja je obavljala ministarske poslove u brojnim resorima, uključujući trgovinu, pravosuđe i finansije, rekla je da će smanjiti poreze i zadržati čvrst stav prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Nakon što se njegova vlada raspala zbog niza skandala Džonson je bio prisiljen dati ostavku. Više od 50 vladinih ministara i pomoćnika dalo je ostavku osuđujući njegov karakter i integritet.

Džonson napušta Dauning strit nakon manje od tri godine na položaju, uprkos tome što je osvojio veliku većinu na opšim izborima 2019. godine.

Zainteresovani kandidati biće u trci za liderstvo nad vladajućom Konzervativnom strankom, a pobjednik, odnosno budući lider ili liderka stranke biće i premijer. Cilj je pronaći zamjenu za Džonsona do početka septembra.

U Velikoj Britaniji premijeri se imenuju na osnovu ostvarivanja većine u Donjem domu parlamenta. Ako jedna stranka osvoji većinu na izborima, onda lider te stranke postaje premijer.

"Vodiću vladu predanu temeljnim konzervativnim načelima: niskim porezima, čvrstom nadzoru nad potrošnjom, podsticanju rasta ekonomije i davanje prilike ljudima da postignu sve što žele", rekla je Tras u video obraćanju.

Poslanici će morati svesti kandidate na dva do 21. jula, prije nego što se tokom ljeta održi glasanje poštom u kojem učestvuje 200.000 članova Konzervativne stranke.

Bob Blekmen, konzervativni poslanik koji sjedi u izvršnom odboru koji postavlja pravila, rekao je da će proces biti dovršen u ponedjeljak uveče.

Pitanje smanjenja poreza brzo je postajalo centralno pitanje u trci s gotovo svim kandidatima koji su obećavali smanjenje poslovnih ili ličnih poreza.

Iznoseći svoj predlog, Tras je rekla da će preokrenuti nedavno povećanje doprinosa za nacionalno osiguranje i signalizirala smanjenje poreza na dobit.

Džeremi Hant i Sajid Džavid obećali su smanjiti porez na dobit, dok je bivša ministarka obrane Peni Mordaunt obećala smanjiti porez na gorivo.

No, ko god pobijedi u trci za lidera Konzervativne stranke suočiće se sa nizom pitanja.

Britanska ekonomija je u rastućoj inflaciji, visokim dugom i niskim rastom, s ljudima koji se suočavaju s najvećim pritiskom na svoje finansije u dekadama, a sve to u pozadini energetske krize pogoršane ratom u Ukrajini zbog kojeg su cijene goriva skočile.

Po pitanju imigracije, svi glavni kandidati za vođstvo obećali su da će zadržati vladinu politiku slanja tražitelja azila u Ruandu, pokazujući kako se stranka posljednjih godina na političkom spektru pomakla udesno.

Među ostalim kandidatima su državna tužiteljka Suela Braverman, predsjednik parlamentarnog odbora za vanjske poslove Tom Tugendhat i sekretar za promet Grant Šaps.

Džonson je isprva odbio pozive svog kabineta da odstupi nakon skandala koji su bili etičke prirode. Popustio je nakon što je više od 40 ministara napustilo njegovu vladu i reklo mu da ide. Na poziciji će ostati sve dok se ne izabere novi lider.

Bonus video: