Rat dronova: Zašto su ove letjelice toliko česte u Ukrajini?

"Vojnici na terenu sada mogu samostalno da izviđaju okolinu. Ako, na primer, jedna grupa vojnika hoće da pređe preko nekog puta, prije toga može pomoću dronova da provjeri da li je sa druge strane zasjeda", kaže Tolčinski

8604 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dronovi u ratu služe za izviđanje, ali i kao smrtonosno oružje. Reporter DW je obišao jednu letonsku firmu za proizvodnju vojnih dronova koja ne uspijeva da zadovolji potražnju - do koje je doveo prije svega rat u Ukrajini.

Senzori koji reaguju na otisak prsta, dupla sigurnosna vrata, mrežice za kosu, laboratorijske kecelje, zaštita na cipelama. Onaj ko ulazi u halu za proizvodnju dronova, mora biti sterilno čist.

"Kada sam počela da radim ovdje, nisam znala u koju stranu da okrećem odvijač", priča nam jedna Ukrajinka o početnim iskustvima sa šrafovima.

Poslije izbijanja rata, mnoge Ukrajinke koje rade ovdje došle su u Letoniju kao izbjeglice. U svojoj zemlji su radile kao bibliotekarke ili knjigovođe. Sada prave bespilotne letjeice za ukrajinsku armiju. Ugrađuju motore u dronove i montiraju djelove kamera. Većina njih je ovdje tek odnedavno.

Letonska firma za koju rade, "Atlas aerospejs", nedavno se suočila sa drastičnim povećanjem broja porudžbina - i morala je da zaposli više radnika. Kupci se posebno interesuju za vojne izviđačke dronove.

"Ranije sam bio srećan kada bismo uspjeli da prodamo deset dronova za mjesec dana, a danas prodajemo 700 komada mjesečno i to još nije dovoljno", kaže direktor "Atlas aerospejsa" Ivan Tolčinski.

Tolčinski je rođen u Ukrajini, a odrastao je u Izraelu. Ima 36 godina i ratni je veteran. Kao izraelski vojnik se borio u Libanu - bio je snajperista u specijalnoj jedinici. Kasnije je studirao vazduhoplovnu i svemirsku tehniku. To što je njegova firma u Letoniji, puki je slučaj, kaže: proizvodnja dronova u Izraelu bi koštala mnogo više.

"Revolucija na taktičkom nivou"

"Atlas aerospejs" pravi male dronove na sklapanje koji mogu da se nose u ruksaku. Firma je prvobitno bila orijentisana na civilno tržište, ali se postepeno fokusirala na vojsku. Sada proizvodi dronove po standardima NATO.

Prije rata u Ukrajini, glavni kupac je bila holandska vojska, ali sada su Holanđani gotovo neprimijetni na listi naručilaca.

Ukrajinske specijalne jedinice često koriste izviđačke dronove. Oni mogu da lete iznad nepoznatog terena i direktno prenose sliku svojih kamera u štab. Raspolažu i infracrvenim kamerama za noćno snimanje. Do sada je "Atlas" isporučio ukrajinskoj armiji više od 100 dronova, još više je poručeno.

"Riječ je o revoluciji na taktičkom nivou", kaže Tolčinski. "Vojnici na terenu sada mogu samostalno da izviđaju okolinu. Ako, na primer, jedna grupa vojnika hoće da pređe preko nekog puta, prije toga može pomoću dronova da provjeri da li je sa druge strane zasjeda".

"Bojno polje je postalo nešto transparentnije", kaže Ulrike Franke, ekspertkinja za dronove iz Evropskog savjeta za spoljne odnose. "Sada imamo vojnike koji mogu da djeluju samostalnije, jer sada sami mogu da saznaju šta je iza sljedećeg zida ili brda".

Dronovi bacaju bombe kućne proizvodnje

Iz tog razloga su dronovi poslije Drugog svjetskog rata postali sveprisutni. Posebno su popularni dronovi široke potrošnje koje je relativno lako preudesiti tako da mogu da bacaju i male bombe.

Na internetu ima mnogo video-snimaka na kojima vojnici pokazuju kako modifikuju dronove. Bombe koje se aktiviraju na vrijeme ili udarom u podlogu se za dronove pričvršćuju mehanizmom proizvedenim u 3D-štampaču.

Bombe se ispuštaju pomoću daljinskog upravljača. Mnogi popularni dronovi koji se svuda prodaju proizvode se u Kini.

Ukrajinski vojnici su optužili firmu DJI, vodećeg svjetskog proizvođača civilnih dronova, da prenosi ruskoj vojsci podatke o lokaciji i letovima svojih dronova. DJI to poriče.

Civilni dronovi imaju i jednu veliku manu: njima se upravlja na fiksnoj frekvenciji koja može da se ometa specijalnim uređajima zvanim "džemeri". Oni mogu da izazovu i pad drona. Dronovi firme "Atlas aerospejs" stalno mijenjaju radne frekvencije - i zbog toga su vrlo omiljeni.

U letonskoj fabrici, grupa žena je nagnuta nad sto za montažu. Uz pomoć rukavica, pinceta i skalpela, uvježbavaju precizan rad - sklapanje kamere za jedan dron. Dvije radnice su iz Ukrajine i ponosne su na svoj rad: "Mi pravimo dronove za ukajinsku armiju. Uz njihovu pomoć, dobićemo rat", kaže jedna od njih.

"Atlas" već planira gradnju još jednog proizvodnog pogona da bi mogao da zadovolji potražnju. Koliko god dronova napravili, Ukrajina hoće - još. Jedan borbeni dron ima prosječan "radni vijek" od 48 sati. Posao je više nego unosan.

Bonus video: