Preko tajnih mreža do abortusa

Poljski aktivisti pomažu Ukrajinkama koje, zbog raznih razloga, žele da prekinu trudnoću

22630 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Smrt muža u ratu, silovanja od strane ruskih vojnika i neizvjesna budućnost kao izbjeglice - samo su neki od razloga što žene iz Ukrajine traže abortuse u susjednoj Poljskoj. Nakon što je Rusija okupirala Ukrajinu u februaru a milioni izbjeglica su otišli na zapad, grupe aktivista iz Poljske dobile su veliki broj poziva od Ukrajinki koje žele abortus. Fondacija za žene i porodično planiranje (FEDERA) je otvorila telefonsku liniju zbog ovih problema.

”Javila se jedna žena... koja je bila u ranoj trudnoći i plakala je preko telefona”, kazala je Antonina Levandovska, koja prima pozive od poljskih i ukrajinskih žena. “Bio je to veoma težak razgovor jer je bila prestravljena. Govorila je da joj treba pomoć, ali nije mogla objasniti kakva zbog jezičke barijere”, rekla je ona u telefonskom intervjuu iz Varšave.

Vrhovni sud u Poljskoj donio je odluku 2020. da su abortusi zbog fetalnih deformiteta neustavni, čime su restriktivni zakoni protiv abortusa dodatno postroženi. Abortusi su dozvoljeni samo u slučajevima kada su ženin život ili zdravlje ugroženo, ili u slučajevima silovanja i incesta. Aktivisti kažu da je u realnosti veoma teško pristupiti abortusu na ovoj pravnoj osnovi.

FEDERA pruža (pravno) savjetovanje i usmjerava žene ka grupama aktivista u evropskim zemljama koje im mogu poslati pilule za prekid trudnoće u Poljsku. Takođe organizuju ženama smještaj i prevoz do liberalnijih zemalja kao što su Njemačka ili Holandija, gdje će se podvrgnuti abortusu.

Desetine hiljada Poljaka protestovale su na ulicama Varšave, kada su ograničenja stupila na snagu 2021. Od tada su umrle tri žene, jer je medicinsko osoblje odbilo da obavi abortus, saopštila je američka organizacija “Human rights watch”.

Podzemna mreža

Izazovi sa kojima se suočavaju žene kojima je potreban abortus u Poljskoj, vjerovatno će se preslikati na Sjedinjene Američke Države, gdje je Vrhovni sud ukinuo pravo na abortus u junu ove godine. Ovo je dovelo do uvođenja lokalnih zabrana u više od deset američkih država.

Grupe aktivista za prava u konzervativnim američkim državama oslanjaju se na podzemne mreže i na zemlje liberalnije po pitanju abortusa kao što su Meksiko i Kanada za obezdjeđivanje zdravstvene njege ili slanje pilula za prekid trudnoće putem pošte.

Pružanje pomoći pri abortusu sa sobom nosi veliki rizik. Poljskoj aktivistkinji Justiniji Vidrzinskoj zakazano je suđenje za 14. jul zbog pomaganja abortusa, tako što je dala svoje pilule ženi u nasilnoj vezi, očajnoj da okonča svoju trudnoću. Uprkos pravnom riziku, kaže da je osjećala potrebu da ženi pomogne.

”I ja sam imala iskustva sa životom u nasilnim vezama i kontrolišućim partnerima”, kaže Justinija, jedna od osnivača organizacije “Abortion Dream Team” u 2016, koja pomaže poljskim ženama da bezbjedno nađu i koriste tablete za abortus. “Znam tačno kako je to kada živite u takvim okolnostima.” Ona kaže da je ženin partner saznao da prima podršku za abortus i pozvao policiju. Aktivistkinja se sada nalazi u riziku od najviše tri godine zatvora. Žena koja okonča trudnoću u Poljskoj ne može biti pravno gonjena, dok oni koji izvršavaju ili pomažu pri abortusu mogu.

Jedna od glavnih grupa sa kojima rade Poljakinje jeste “Abortion without borders” mreža ustanovljena 2019, koja pruža informacije, finansiranje, zakazivanje termina, usluge prevođenja, smještaj i savjete za putovanje ženama. Pomogla je više od 550 ukrajinskih izbjeglica u Poljskoj od marta, pružajući informacije, opskrbljujući ih tabletama za abortus ili pomažući ženama da otputuju do klinika i bolnica u inostranstvu.

Unazađena reproduktivna prava

”Ono što nam kažu sve izbjeglice jeste da su šokirane situacijom u Poljskoj”, kazala je Zuzana Dziuban iz Berlina, koja je dio ove mreže. “Nijesu znale da zemlja koja je navodno demokratska, evropska... ima ovakve restriktivne zakone protiv abortusa”.

Poljska je jedina evropska zemlja pored Malte koja je na ovom nivou ograničila pristup abortusu. Dziuban je rekla da je obaranja presude Rou protiv Vejda u SAD pokazalo kako reproduktivna prava vrlo lako mogu biti unazađena.

”Jedna stvar koju smo naučile jeste da nam prava mogu biti oduzeta u bilo kom trenutku, gdje god da smo”, rekla je Dziuban.

Prevod: Mija Ćorović

Bonus video: