Makron: Udvostručiti budnost pred još živim antisemitizmom

Makron je održao govor u Pitivijeu, mjestu u centralnoj Francuskoj

2841 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je danas da se udvostruči budnost pred "još živim" antisemitizmom, tokom obilježavanja 80. godišnjice masovnog hapšenja Jevreja za vrijeme Drugog svjetskog rata.

"Prije osam decenija, Višijevska Francuska (koja je sarađivala sa nacistima) je izdala svoju djecu isporučivši ih na hiljade njihovim dželatima. Dužnost je Francuske da to prizna i da se ne predaje pred savremenom borbom protiv antisemitizma", rekao je Makron i pozvao da se "udvostruči budnost".

Francuska je tokom vikenda obilježila 80. godišnjicu masovnog hapšenja Jevreja koji su okupljani na stadionu Vel d'Iv 16. i 17. jula 1942. godine, da bi bili deportovani u nacističke logore smrti.

To je najveće hapšenje Jevreja u Francuskoj tokom Drugog svjetskog rata. Između 16. i 17. jula 1942. godine, više od 13.000 ljudi, od kojih su gotovo trećinu činila djeca, uhapšeno je i prebačeno na stadion Vel d'Iver u Parizu, gdje su gotovo bez hrane i vode nekoliko dana bili zatočeni prije nego što deportovani u koncentracione logore u Njemačkoj.

Manje od 100 njih je preživjelo i vratilo se u Francusku.

Operacija je sprovedena na zahtjev Trećeg rajha, kao dio politike istrebljenja jevrejskog stanovništva u Evropi i u saradnji sa tadašnjom francuskom Višijevskom vladom, koju je predvodio maršal Filip Peten. Francuska premijerka Elizabet Born prisustvovala je u subotu komemoraciji u Parizu ispred spomenika podignutog u znak sjećanja na stradale Jevreje u toj operaciji.

Makron je danas održao govor u Pitivijeu, mjestu u centralnoj Francuskoj.

Prisustvovao je komemoraciji u nekadašnjoj željezničkoj stanici u tom mjestu, koja je napuštena od 1969. godine, a odakle je nekoliko konvoja sa Jevrejima deportovano u logor Aušvic.

U blizini željezničke stanice, koja je pretvorena u mjesto sjećanja, nalazio se logor u kojem su bili zatočeni Jevreji. Odatle je od juna do septembra 1942. godine oko 6.000 Jevreja prebačeno u Aušvic.

Bonus video: