Erdogan: Turska i dalje može da "zamrzne" članstvo Švedske i Finske u NATO ako...

Prijem nordijskih zemalja tek treba da odobre parlamenti svih 30 članica NATO-a, a turski parlament bi mogao odbiti da ratifikuje sporazum

2862 pregleda 0 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Turska i dalje može da "zamrzne" članstvo Švedske i Finske u NATO-u ukoliko dvije zemlje ne preduzmu korake koji ispunjavaju bezbjednosne zahtjeve Ankare, izjavio je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Prošlog mjeseca Turska je povukla prigovor na pridruživanje Švedske i Finske alijansi, ali je upozorila da će blokirati proces ako ne uspiju da izruče osumnjičene koji su povezani sa zabranjenim kurdskim grupama ili mrežom prognanog sveštenika optuženog da je organizovao neuspjeli državni udar.

Prijem nordijskih zemalja tek treba da odobre parlamenti svih 30 članica NATO-a, a turski parlament bi mogao odbiti da ratifikuje sporazum.

"Želio bih još jednom da podsjetim da ako ove zemlje ne preduzmu neophodne korake da ispune naše uslove, mi ćemo zamrznuti proces pristupa. Naš stav po ovom pitanju je vrlo jasan. Ostalo je na njima", rekao je Erdogan.

Švedska i Finska nisu odmah reagovale na Erdoganove komentare.

Turska optužuje dvije zemlje da su previše popustljive prema grupama koje smatra prijetnjama nacionalnoj bezbjednosti.

Turski ministar pravde rekao je ranije ovog mjeseca da je vlada obnovila zahtjeve za izručenje osumnjičenih za terorizam koje traži njegova zemlja.

Bonus video: