Rusija i Ukrajina u petak potpisuju sporazum UN-a o oslobađanju izvoza žitarica

147. dan invazije Rusije na Ukrajinu

41144 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.07.2022. 22:17h
Završeno
21:17h

Američki Stejt dipartment je u četvrtak pozdravio načelni sporazum o ukrajinskom izvozu žitarica uz posredovanje UN, ali je rekao da se fokusira na to da Rusiju smatra odgovornom za sprovođenje sporazuma, prenosi Rojters.

Portparol Stejt dipartmenta Ned Prajs komentarisao je to na redovnom brifingu za novinare nakon što je Turska objavila da će Ukrajina, Rusija, Turska i generalni sekretar UN Antonio Gutereš u petak potpisati sporazum o obnavljanju ukrajinskog izvoza žitarica iz Crnog mora.

20:44h

Rusija, Ukrajina i Turska okupiće se u petak da potpišu sporazum koji su predložile Ujedinjene nacije o oslobađanju izvoza žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka pod opsadom, saopštio je u četvrtak kabinet turskog predsjednika Tajipa Erdogana, prenosi Rojters.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, koji je ranije najavio da će u četvrtak krenuti u Istanbul, prisustvovaće događaju zajedno sa Erdoganom u kancelarijama Palate Dolmabahče u 13:30, navodi se u saopštenju.

18:39h

Rusija je dodala 39 predstavnika australijskih službi bezbjednosti i odbrambenih kompanija na "stop-listu" koja im zabranjuje ulazak u zemlju, kao odgovor na zakon o sankcijama koji je usvojila Kanbera, saopštilo je u četvrtak rusko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Australija je usvojila zakon o sankcijama sličan američkom zakonu Magnitskog koji predviđa ciljane finansijske sankcije i zabrane putovanja pojedincima.

Originalni zakon, koji su Sjedinjene Američke Države usvojile 2012. godine, nazvan je po Sergeju Magnitskom, advokatu koji je uhapšen i kasnije umro u zatvoru u Rusiji 2009. nakon što je optužio ruske zvaničnike za ogromnu poresku prevaru.

18:13h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš otputovaće u Istanbul kasnije u četvrtak, rekao je zamjenik portparola UN-a Farhan Hak dok zvaničnici Ujedinjenih nacija i Turske traže opšti sporazum sa Rusijom i Ukrajinom u pisanoj formi kako bi se obnovio ukrajinski izvoz žitarica iz Crnog mora, prenosi Rojters.

17:08h

Velika Britanija poslaće u Ukrajinu veći broj artiljerijskog naoružanja i više od 1,6 hiljada komada protivtenkovskog oružja, kako bi se ojačala odbrana te države od Rusije, kazao je britanski ministar odbrane Ben Valas.

Oružje će biti poslato nakon što je britanski premijer Boris Džonson u junu obećao vojnu podršku od još milijardu funti, prenosi Rojters.

Ukupna podrška Velike Britanije Ukrajini od početka ruske invazije na tu zemlju iznosiće 2,3 milijarde funti.

"Zajedno sa našim međunarodnim partnerima, osiguraćemo da Ukrajina ima sredstva za odbranu svoje zemlje od Putinove ilegalne invazije", naveo je Valas u saopštenju.

On je dodao da će Britanija osigurati protivbaterijske radarske sisteme, na stotine dronova i više od 50 hiljada komada municije.

15:55h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da će Rusija razmotriti zahtjev Mađarske za povećanje kupovine gasa od Rusije.

Kako javlja Rojters, Lavrov je to govorio tokom posjete mađarskog ministra inostranih poslova Petera Sijarta Moskvi.

Članica Evropske unije Mađarska održava bliske odnose sa Rusijom od invazije na Ukrajinu, protiveći se planovima EU da smanji zavisnost od ruskog uvoza nafte i gasa.

15:12h

Kremlj je odbacio medijske spekulacije da je zdravlje predsjednika Rusije Vladimira Putina narušeno, odbacujući te glasine kao "ništa osim lažiranja".

Obraćajući se novinarima u Moskvi 21. jula, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je 69-ogodišnji ruski lider dobro.

Dodao je da je napad kašlja tokom javnog pojavljivanja dan ranije bio posljedica obične prehlade uzrokovane intenzivnom klimatizacijom u zatvorenom prostoru koju je dobio tokom putovanja u Iran ranije ove sedmice.

Uprkos izvještajima posljednjih mjeseci u kojima se tvrdi da Putin ima rak, Parkinsonovu bolest ili oboje, nema dokaza da je bolestan, a Kremlj je više puta izjavljivao da je ruski lider dobrog zdravlja.

Odgovarajući na pitanje na Aspenovom bezbjednosnom forumu u Koloradu o Putinovom zdravlju 20. jula, direktor CIA-e Vilijam Berns se našalio da je Putin "potpuno previše zdrav".  

14:58h

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto otputovao je u četvrtak u Moskvu i sastaće se sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i zamjenikom ruskog premijera Aleksandrom Novakom, javila je državna novinska agencija MTI, pozivajući se na portparola ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Očekuje se da će mađarski ministar inostranih poslova i Lavrov održati konferenciju za novinare kasnije u četvrtak.

14:31h

Evropski savjet odobrio je novi paket sankcija Rusiji u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu, saopšteno je iz Savjeta EU. EU uvodi zabranu uvoza ruskog zlata, a zabrana se odnosi i na zlatni nakit.

Povezani članci

21. Jul 2022.

Odobren novi paket sankcija Moskvi

13:57h

Ukrajina kao država bi mogla da nestane s mape „kao rezultat razvoja događaja“, objavio je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu, javlja TASS.

10:27h

Dvije osobe su poginule, a 19 ranjeno u ruskom granatiranju grada Harkova na istoku Ukrajine, saopštio je regionalni guverner.

Oleh Sinehubov, guverner Harkovske oblasti, rekao je da su četiri osobe u teškom stanju, prenosi Rojters.

Rusija, koja je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara u, kako naziva, specijalnoj vojnoj operaciji, poriče da je namjerno gađala civile, iako su njeni napadi razorili ukrajinska mjesta i gradove.

10:24h

U regiji Donjeck granatirano je nekoliko gradova, a dvije škole su uništene, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

On je na Telegramu naveo da su škole uništene u gradovima Kramatorsk i Kostiantinivka.

“Rusi su nanijeli znatnu štetu Bakmutu, tamo je ponovo granatiran centralni dio grada”, kazao je Kirilineko, prenosi Al Jazeera Balkans.

Kirlineko je rekao da je neprijateljska raketa uletjela u dvorište privatne kuće u Toretsku i da nema informacija o žrtvama.

Bonus video: