Afera "Možura": Enemalta odbija da objavi izvještaj o kupovini akcija

Prema rezimeu izvještaja koji je dostavila Enemalta, pravna firma je istakla da je „postojalo nedostataka u pogledu korporativnog upravljanja“, uključujući pitanja za koja se „generalno ne bi očekivalo da budu prisutne u sličnim transakcijama“

13534 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Enemalta je odbila da objavi izvještaj koji potvrđuje da je državna kompanija bila svjesna da plaća trostruku cijenu od prvobitne cijene za kupovinu akcija u projektu vjetroelektrane Možura.

Enemalta je odbacila zahtjev za slobodan pristup informacijama za izveštaj koji je podnio Tajms of Malta na osnovu toga što postoji „dobar razlog za uskraćivanje traženog dokumenta“, pošto je dokument pravno privilegovan.

Provajderu energije bilo je potrebno punih 20 radnih dana da odbije zahtjev, koji je podnijet prošlog mjeseca.

Tajms of Malta i Rojters su ranije otkrili kako je osumnjičeni za ubistvo Jorgen Fenek tajno profitirao od sporazuma iz 2015. godine, preko 17 Black, iste kompanije koja je trebalo da pošalje milione bivšim vladinim zvaničnicima Kitu Šembriju i Konradu Miciju.

Mici
Micifoto: REUTERS

Izvještaj o poslu koji je naručila Enemalta, sažet u računima kompanije za 2019. godinu, otežan je činjenicom da neimenovana advokatska kancelarija koja ga je sprovela nije imala pristup e-mail nalozima i imejlovima upravnog odbora Enemalte, a takođe svojih zaposlenih.

Prema rezimeu izvještaja koji je dostavila Enemalta, pravna firma je istakla da je „postojalo nedostataka u pogledu korporativnog upravljanja“, uključujući pitanja za koja se „generalno ne bi očekivalo da budu prisutne u sličnim transakcijama“.

Enemalta sažetak izvještaja nije detaljno naveo ove nedostatke. Enemalta je rekla da je posvećena njihovom rješavanju kroz poboljšane strukture upravljanja.

Rečeno je da je od tada uvedena politiku upravljanja rizikom, politika protiv pranja novca i politika ulaganja i nabavki.

Fenek
Fenekfoto: REUTERS

Zasebna interna Enemaltina revizija ugovora zaključila je da je bilo propusta dužne pažnje i nedostatka profesionalnog skepticizma od strane Enemaltinog odbora u vezi sa ugovorom.

Interna revizija je istakla „pasivan stav” Enemalte tokom pregovora.

Utvrđeno je da su rane pregovore o sporazumu vodili kineski pregovarač Čen Čeng i londonski Vestigo Capital.

Prošle godine, Tajms of Malta i Rojters otkrili su da je Čengova svekrva vlasnica Makbridža, kompanije koja je nazvana pored 17 Black kao drugi glavni izvor prihoda za panamske kompanije koje su osnovali Šembri i Mici.

Bonus video: