EU uvodi zabranu uvoza ruskog zlata, a zabrana se odnosi i na zlatni nakit

Odobren novi paket sankcija Moskvi

U saopštenju se navodi da je cilj da se pooštre postojeće ekonomske sankcije Rusiji, da se ojača njihova efikasnost, a da se njihovo sprovođenje dovede do savršenstva

5455 pregleda 6 komentar(a)
Moskva (ilustracija), Foto: Shutterstock
Moskva (ilustracija), Foto: Shutterstock

Evropski savjet odobrio je novi paket sankcija Rusiji u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu, saopšteno je iz Savjeta EU. EU uvodi zabranu uvoza ruskog zlata, a zabrana se odnosi i na zlatni nakit.

U saopštenju se navodi da je Savjet, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, usvojio nove mjere čiji je cilj da se pooštre postojeće ekonomske sankcije Rusiji, da se ojača njihova efikasnost, a da se njihovo sprovođenje dovede do savršenstva.

Savjet ističe da novi paket „održavanja i prilagođavanja“ zabranjuje kupovinu, uvoz ili transfer zlata, uključujući nakit, piše N1.

U saopštenju je naglašeno da mjere ne sprječavaju treće zemlje i njihove državljane izvan EU da kupuju farmaceutske ili medicinske proizvode iz Rusije.

Prema tekstu saopštenja, EU dozvoljava pružanje tehničke pomoći Rusiji za robu i tehnologiju koje se koriste u civilnoj avijaciji.

Savjet EU dodaje da je prošireno izuzeće od zabrane transakcija sa određenim ruskim državnim firmama, ukoliko su te transakcije povezane sa poljoprivrednim proizvodima ili prevozom nafte u treće zemlje.