PROTEST PROTIV NEZAVISNOSTI KATALONIJE

Preplavljene ulice Barselone: "Nismo kolonija, niti pod okupacijom, mi nismo Kosovo"

Dok policija u Barseloni navodi da je na skupu učestvovalo 350.000 ljudi, organizatori tvrde da ih je bilo 930.000
63 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2017. 18:16h

Katalonija "nije poput Kosova", poručio je u Barseloni na protestu protiv proglašenja nezavisnosti bivši predsjednik Evropskog parlamenta Žozep Borelj, prenosi Tanjug.

"Katalonija nije kolonija, nije ni okupirana država, niti je poput Kosova", rekao je on, dodajući da je zbog toga neophodno i dalje raditi u pravcu poštovanja zakona, prenosi "Pais".

Nakon što je u Kataloniji održan zabranjeni referendum o otcjepljenju te pokrajine od Španije, katalonska regionalna vlada najavila je da planira da uskoro proglasi nezavisnost, a sve to je dovelo do povlačenja paralela sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova. 

U međuvremenu, Evropska komisija, koja je referendum u Kataloniji proglasila neustavnim, tvrdi da slučaj te španske pokrajine i Kosova i Metohije "nisu uporedivi", jer je "Španija država članica" Evropske unije. 

Srbija je najavila da će, tim povodom, evropskim zvaničnicima uputiti pismo u kojem će objasniti svoj stav i tražiti razjašnjenje pozicije EU. 

Stotine hiljada ljudi okupilo se danas u centru Barselone na protestu protiv proglašenja nezavisnosti tog regiona od Španije, prenio je AP. 

Dok policija u Barseloni navodi da je na skupu učestvovalo 350.000 ljudi, organizatori tvrde da ih je bilo 930.000.

Galerija

Preporučujemo za Vas