U ruskom raketnom udaru u centralnoj Ukrajini poginulo pet osoba, 25 ranjeno

Invazija Rusije na Ukrajinu - 154. dan

33202 pregleda 64 komentar(a)
Oblast Donjecka, Foto: Reuters
Oblast Donjecka, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.07.2022. 22:49h
Završeno
15:07h

Ruski projektili pogodili su hangare u školi letjenja u gradu Kropivnjicki u centralnoj Ukrajini, pri čemu je pet ljudi poginulo, a 25 ranjeno, rekao je regionalni guverner.

Andrij Rajkovič, guverner Kirovogradske oblasti, rekao je na brifingu da je među poginulima i jedan pripadnik vojske.

11:23h

Ukrajina će boriti za svoju državnost do poslednjeg daha i vojnika i neće odustati dok ne istjera i poslednjeg okupatora iz svoje kuće, poručio je predsjednik države Volodimir Zelenski.

On je, povodom Dana državnosti, koji Ukrajina danas obilježava, kazao da je ta država slobodna, nezavisna, suverena i nedjeljiva država, prenose agencije.

Zelenski je u video obraćanju rekao da će se Ukrajina boriti za svoju državnost do poslednjeg daha, poslednjeg patrona, poslednjeg vojnika, ali ne svog, već neprijateljskog.

"Živjećemo da se borimo i borićemo se da bismo živjeli. Nećemo odustati dok i poslednjeg okupatora ne isteramo iz naše kuće. Nećemo stati dok ne oslobodimo poslednji metar ukrajinske zemlje", rekao je Zelenski.

Prema njegovim riječima, Ukrajina i Rusija se bore za različite stvari, tako da će i kraj sukoba za svakog biti drugačiji.

"Na ruskom, to je neuspjeh specijalne operacije. Na ukrajinskom - pobjeda u ratu”, poručio je Zelenski.

09:28h

Ukrajina želi da do kraja godine postigne dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o kreditnom programu, vrijednom 15 do 20 milijardi američkih dolara, kojim bi podržala ratom uništenu ekonomiju, saopštio je ukrajinski guverner Kirilo Ševčenko.

08:40h

Rojters prenosi da je britansko ministarstvo odbrane saopštlo da ukrajinska kontraofanziva uzima zamah u gradu Hersonu na jugu Ukrajine koji je pod kontrolom Rusije.

"Ukrajinske snage su vrlo vjerovatno uspostavile most južno od rijeke Lngulec, koja čini sjevernu granicu Hersona koji je okupirao Rusiju", navodi se u redovnom obavještajnom biltenu na Tviteru.

Ruska 49. armija, stacionirana na zapadnoj obali reke Dnjepar, sada izgleda veoma ranjivo, saopštila je britanska vojna obavještajna služba, dodajući da je Herson praktično odsečen od drugih teritorija koje je Rusija okupirala.

07:36h

Ukrajina je sprema da poveća izvoz električne energije u Evropsku uniju (EU) kako bi joj pomogla da se "odupre energetskom pritisku" Rusije, izjavio je sinoć ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Povećaćemo izvoz električne energije potrošačima u EU", rekao je Zelenski.

Njegova izjava dolazi dan poslije dogovora zemalja članica EU da koordinisano smanje potrošnju gasa i tako pomognu Njemačkoj poslije drastičnog smanjenja ruskih isporuka.

Ukrajina i EU optužuju Moskvu da koristi gas kao ekonomsko i političko oružje.

"Uprkos ratu, obezbijedili smo integraciju ukrajinskih mreža u evropski sistem u rekordnom roku. Naš izvoz nam omogućava ne samo da povećamo devizne prihode, već i da pomognemo našim partnerima da se odupru ruskom energetskom pritisku. Postepeno ćemo učiniti Ukrajinu državom koja garantuje energetsku bezbjednost Evrope", rekao je Zelenski.

Bonus video: