Pojavili se snimci na kojima ruski vojnici navodno kastriraju i ubijaju ukrajinskog zarobljenika: Poziv na istragu

Govoreći o video snimcima, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak obećao je da će Ukrajina identifikovati "sve" koji su bili uključeni u incident, rekavši da "magla rata neće pomoći ruskim dželatima da izbjegnu kaznu"

22644 pregleda 11 komentar(a)
Ruski vojni kamioni u Ukrajini, Foto: Reuters
Ruski vojni kamioni u Ukrajini, Foto: Reuters

Ukrajinski zvaničnici su pozvali na istragu nakon što su se na društvenim mrežama pojavili snimci koji, navodno, prikazuju ruske vojnike kako kastriraju, a potom i ubijaju ukrajinskog ratnog zarobljenika, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ombudsman Dmitro Lubinets rekao je 29. jula da je zatražio od Kabineta glavnog tužioca da pokrene istragu o snimcima koji su se dan ranije pojavili na nekoliko kanala na ruskom i ukrajinskom jeziku na Telegramu.

Pojedinosti o videu, poput lokacije i vremena snimanja tek trebaju da potvrde službeni izvori.

Na engleskom servisu Radija Slobodna Evropa takođe nije potvrđena autentičnost videa te je odlučeno da video neće objaviti.

"Podnio sam zahtjev kabinetu glavnog tužioca Ukrajine za provjeru činjenice i evidencije ratnog zločina, kršenja Ženevske konvencije", rekao je Lubinets.

"Takođe, pripremamo saopštenje za UN-ov Odbor protiv mučenja za organizovanje hitne posjete Ruskoj Federaciji i privremeno okupiranim područjima Ukrajine, kao i Evropskom odboru za sprečavanje mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kazna (CPT)", dodao je.

Govoreći o video snimcima, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak obećao je da će Ukrajina identifikovati "sve" koji su bili uključeni u incident, rekavši da "magla rata neće pomoći ruskim dželatima da izbjegnu kaznu".

Ruski zvaničnici još nisu službeno komentarisali snimke.

Otkako je Moskva pokrenula invaziju krajem februara, Ukrajina kaže da je identifikovala hiljade ratnih zločina koje je počinila ruska vojska.

Istražitelji nekoliko zemalja, kao i Međunarodni krivični sud, takođe su prikupljali i ispitivali dokaze kako bi utvrdili jesu li počinjeni ratni zločini.

Rusija kaže da u svojim vojnim operacijama ne gađaju civile namjerno, uprkos sve brojnijim video zapisima i konkretnim dokazima koji pokazuju uništavanje stambenih zgrada, bolnica, kulturnih objekata i drugih nevojnih objekata.

Bonus video: