Protesti i sukobi na Putinov rođendan: "Rusija će biti slobodna!"

Odluka vlasti da se uzdrži od primjene sile i dozvoli demonstrantima da prošetaju centrom Moskve razlikuje se od prethodnih ovogodišnjih skupova pristalica Navaljnog, kada je uhapšeno više od hiljadu učesnika protesta
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2017. 18:20h

Pristalice ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji je u zatvoru, demonstrirale su danas širom Rusije, zahtijevajući od vlasti da mu dozvole učešće na predsjedničkim izborima.

Navaljni je ranije danas pozvao svoje pristalice da protestuju, na 65. rođendan predsjednika Vladimira Putina.

Navaljni izdržava zatvorsku kaznu od dvadeset dana zbog organizovanja neodobrenog protesta, a njegovi saradnici su za danas, na 65. rođendan predsjednika Rusije Vladimira Putina, najavili proteste u gotovo osamdeset ruskih gradova, navodi Asošiejted pres.

Na skupu u Moskvi bilo je upadljivo manje učesnika nego na ranijim protestima ove godine u glavnom gradu Rusije i taj skup je završen bez sukoba s policijom, za razliku od demonstracija u Putinovom rodnom gradu Sankt Peterburgu.

Na neodobrenom protestu u Sankt Peterburgu okupilo se više od hiljadu građana, a policija prvobitno nije intervenisala. Demonstranti su prošetali gradom, blokirali saobraćaj i uzvikivali "Rusija bez Putina" i "Putine, u penziju". Sukobi su izbili kasnije, pošto su neki od učesnika pokušali da probiju kordon, a policija je uhapsila desetine ljudi.

Nekoliko stotina uglavnom mladih građana demonstriralo je u centru Moskve, mašući ruskim zastavama i uzvikujući "Rusija će biti slobodna" i "Oslobodite Navaljnog!"

Policija je upozorila učesnike protesta da skup nije dozvoljen i pozvala ih da se raziđu, ali nije pokušavala da rasturi skup. Neki od demonstranata, uglavnom tinejdžeri, kasnije su u pratnji policije vikali blizu Kremlja "Pustite Navaljnog da se kandiduje" i "Budućnost bez Putina", a policija ih je kordonima spriječila da dođu do Crvenog trga.

Odluka vlasti da se uzdrži od primjene sile i dozvoli demonstrantima da prošetaju centrom Moskve razlikuje se od prethodnih ovogodišnjih skupova pristalica Navaljnog, kada je uhapšeno više od hiljadu učesnika protesta.

Broj ljudi na današnjim demonstracijama širom Rusije kretao se od nekoliko desetina do nekoliko stotina. Vlasti nisu odobrile održavanje većine tih skupova, ali policija nije primjenjivala silu i uhapsila je svega nekoliko demonstranata i aktivista.

Navaljni je objavio da želi da se kaniduje za predsjednika Rusije na izborima u martu 2018. godine, ali njegovo učešće na izborima onemogućava krivična sudska presuda za koju on tvrdi da je politički motivisana. Navaljni je 2013. godine osuđen zbog pronevjere 16 miliona rubalja (oko 236.000 eura).

Putin još nije potvrdio učešće na izborima, ali očekuje se da se kandiduje za novi šestogodinji mandat i da mu, uz trenutnu podršku i do 80 odsto građana, neće biti teško da pobijedi veterane s prethodnih izbora - lidera komunista Genadija Zjuganova, ultranacionalistu Vladimira Žirinovskog i liberala Grigorija Javlinskog.

Navaljni (41) koji je izgradio ime otkrivajući korupciju ruskih zvaničnika, rekao je ranije da je visok nivo podrške Putinu posljedica nedostatka stvarnog političkog takmičenja i apelovao na svoje pristalice da mu pomognu da se kandiduje.

Navaljni je ove godine organizovao nekoliko talasa demonstracija, a veliki protesti 26. marta bili su najmasovniji u Rusiji u poslednjih pet godina.

Ti protesti su pokrenuti posle dokumentarnog filma o navodnom tajnom bogatstvu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva koji je Navaljni snimio i u martu objavio na Jutjubu (YouTube), od kada je imao gotovo 25 miliona pregleda.

Galerija

Bonus video: