Hladno tuširanje, ugašena svjetla, ventilatori umjesto klima

Apeli da se struja racionalnije troši stižu i od aktivista i od zvaničnika

53217 pregleda 47 komentar(a)
”On the Spot” je grupa ekoloških aktivista koji se bore protiv nepotrebne potrošnje energije, Foto: Beta/AP
”On the Spot” je grupa ekoloških aktivista koji se bore protiv nepotrebne potrošnje energije, Foto: Beta/AP

Francuski ekološki aktivisti se nakon ponoći poput urbane gerile raspoređuju po ulicama Pariza, penju uz zidove i odvodne cijevi da bi dohvatili prekidače i pogasili svjetla.

Jedno po jedno, gase se spoljašnja svjetla koja su prodavnice ostavile upaljena. To je mali, ali simboličan korak u pokušaju Evrope da štedi energiju da bi se odvikla od prirodnog gasa i nafte iz Rusije kako bi fabrike nastavile da rade a domaćinstva mogla da se griju i imaju struju, piše agencija Asošiejtid pres.

Inženjer Kevin Ha i njegovi jednako okretni prijatelji su djelovali protiv rasipanja u Parizu dugo prije nego što je Rusija počela da smanuje isporuke energenata Evropi u sukobu zbog invazije Moskve na Ukrajinu. Ovi aktivisti su bili preteče incijative za racionalnu potrošnju energije koja je postala popularna u Francuskoj, Njemačkoj i drugdje. Njihova poruka - da svako može da doprinese - je gotovo identična apelima koje ovih dana upućuju javni zvaničnici, od ministara do gradonačelnika.

”Svi mogu imati pozitivan uticaj na sopstvenom nivou, usvajanjem dobrih praksi, radeći prave stvari kako bi smannjili svoj ukupni energetski otisak,” rekao je 30-godišnji Ha za AP prilikom nedanvne noćne akcije gašenja svjetala na aveniji Jelisejska polja.

Francuski aktivisti tokom akcije gašenja svjetala
Francuski aktivisti tokom akcije gašenja svjetalafoto: Beta/AP

AP podsjeća da su ulozi veliki i da vlasti strahuju da Evropa rizikuje da postane hladnija, mračnija i manje produktivna na zimu ako Rusija prekine isporuke gasa koje su već drastično smanjene. Sada je imperativ da se gas uštedi da bi se kasnije koristio u domovima, fabrikama i elektranama, kažu zvaničnici.

”Evropa mora biti spremna,” izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. “Da bismo pregurali zimu, pod pretpostavkom da dođe do potpunog prekida isporuke ruskog gasa, moramo štedjeti gas kako bismo brže napunili skladišta. A da bismo to učinili, moramo smanjiti potrošnju gasa. Znam da je to veliki zahtjev za cijelu Evropsku uniju, ali je potreban da bismo se zaštitili.”

Iako se Evropa bori da obezbijedi energente iz drugih izvora, bilo kakve teškoće ove zime mogle bi biti najava još gore situacije ako Rusija potpuno prekine isporuke gasa i tako ostane do kraja 2023, kazala je francuska ministarka za energetiku, Anjes Panije-Runašer.

Otuda sve češći apeli Evropljanima da se kraće tuširaju, gase svjetla i na druge načine doprinose racionalnijoj potrošnji enegrije.

Njemačka je dobijala otprilike trećinu gasa iz Rusije, pa je najveća ekonomija EU i najnaseljenija država postala posebno ranjiva. Št

energy
foto: Beta/AP

ednja energije je u punom zamahu - gase se svjetla, smanjuje se temperatura u javnim bazenima a termostati se podešavaju.

U staklenoj kupola Rajhstaga, zgrade parlamenta u Berlinu, svjetla se gase nakon zatvaranja za posjetioce u ponoć, a fasada više neće biti osvijetljena. Temperature u kancelarijama zakonodavaca će ove zime biti smanjenje za dva stepena na 20 stepeni Celzijusa. Berlinska Gradska kuća, Jevrejski muzej, dvije opere i znameniti Stub pobjede sa panoramskim pogledom su među oko 200 lokacija u njemačkoj prestonici koje više neće biti osvijetljene noću.

Zatvaraju se saune na gradskim bazenima u Minhenu, koji su sada takođe hladniji. Na javnim bazenima u Hanoveru moguće je samo tuširanje hladnom vodom, što je dio plana ovog sjevernog grada da smanji upotrebu energije za 15 odsto.

”Zbir svih doprinosa pomoći će nam da preguramo ovu i pripremimo se za sljedeću zimu,” rekao je Robert Habek, njemački vicekancelar i ministar ekonomije. On je ta nedjeljnik “Špigl” takođe rekao da je i sam skratio vrijeme tuširanja.

”To će biti zahtjevan, težak put, ali možemo to izdržati,” rekao je.

Biće teško, ali izdržaćemo: njemački vicekancelar Robert Habek
Biće teško, ali izdržaćemo: njemački vicekancelar Robert Habek foto: Reuters

U okviru kampanje “Pritisnite prekidač”, holandska vlada poziva građane da se ne tuširaju duže od pet minuta, da koriste suncobrane i ventilatore umjesto klima uređaja, i suše veš na vazduhu.

Prema zakonu koji je usvojen u ponedjeljak u Španiji, kancelarijama, prodavnicama i ugostiteljskim objektima više neće biti dozvoljeno da podešavaju termostate ispod 27 stepeni Celzijusa ljeti, niti iznad 19 stepeni Celzijusa zimi.

Premijer Pedro Sančez pozvao je ministre, javne zvaničnike i zaposlene u privatnom sektoru da ne nose kravate, kako bi se smanjila potreba za korištenjem klima uređaja. On je dao primjer kada se na konferenciji za novinare pojavio u košulji bez kravate.

Italijanska vlada takođe predlaže ograničavanje grijanja i hlađenja u javnim zgradama.

Francuske vlasti su zacrtale cilj da za 10 odsto smanje potrošnju energije do 2024, u okviru inicijative “energetske trezvenosti”. Gradonačelnici takođe vode sopstveni rat protiv rasipanja i uvedene su kazne za klimatizovane radnje koje ostave vrata otvorena, dok drugi rade na ograničavanju uticaja porasta cijena energenata.

Đaci da se oblače toplije

Osam hiljada građana Orelana, u podnožju Pirineja na jugozapadu Francuske, od 11. jula se prilagođava noćima bez ulične rasvjete. Gašenje 1.770 svjetala od 11 sti uveče do šest ujutro uštedjeće novac koji bi gradonačelnik Janik Bube radije potrošio na puteve i drugo održavanje. U suprotnom, kao je rekao, račun od 84.000 eura za osvjetljavanje grada iz 2021. bi se skoro utrostručio ove godine.

”U takvoj situaciji, nema razloga da držimo svjetla upaljena noću,” izjavio je za AP.

”To utiče na promjenu načina mišljenja.”

Sljedeće će biti ubjeđivanje građana da pristanu na manje zagrijane učionice kada počne škola.

”Planiramo da predložimo roditeljima da djeci oblače topliju odjeću, da sprovedemo sve mjere koje ništa ne koštaju. Nemamo izbora, nažalost.”

Bonus video: