U raketiranju oštećen dio nuklearne elektrane u Zaporožju: "Rizik od raspršivanja radioaktivnih čestica"

Rat u Ukrajini - 163. dan

37281 pregleda 22 komentar(a)
Nuklearna elektrana Zaporožje, Foto: Reuters
Nuklearna elektrana Zaporožje, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2022. 22:34h
Liveblog
21:44h

Ukrajinska nuklearna agencija saopštila je da su ruske rakete oštetile dio velike nuklearne elektrane koja je sada pod ruskom kontrolom, ali da nije došlo do curenja radijacije.

U saopštenju se navodi da su azotno-kiseonički blok i visokonaponski dalekovod oštećeni u nuklearnoj elektrani u Zaporožju, najvećoj u Evropi koja se nalazi na jugu Ukrajine, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Lokalni zvaničnici koje je imenovala Rusija okrivili su Ukrajinu za granatiranje.

Ukrajina takođe optužuje ruske snage da ispaljuju rakete na civilne oblasti sa tog mjesta.

BBC nije mogao da potvrdi štetu u nuklearnoj elektrani dok ukrajinska agencija navodi da je juče Rusija granatirala oblast dva puta, što je navelo operatere da isključe reaktor.

U saopštenju se navodi da "postoji rizik od curenja vodonika i raspršivanja radioaktivnih čestica da je opasnost od požara velika i da trenutno nema povrijeđenih".

Rusija je osvojila fabriku u Zaporožju u martu, ali je zadržala ukrajinske zaposlene. Rusija kontroliše fabriku i okolna područja.

Ruski zvaničnici u Enerhodaru rekli su da su ukrajinske snage dva puta granatirale fabriku u petak "sa suprotne obale Dnjepra".

Ruska državna novinska agencija Interfaks citirala je rukovodstvo fabrike koje je postavila Moskva da su dva dalekovoda fabrike pogođena ukrajinskim artiljerijskim udarom, što je izazvalo požar.

18:52h

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da je visokonaponski dalekovod u njenoj nuklearnoj elektrani Zaporožje pogođen danas ruskim granatiranjem, ali da je elektrana i dalje radila i da nisu otkrivena nikakva radioaktivna pražnjenja, prenosi Rojters.

Fabrika se nalazi na teritoriji pod kontrolom Rusije.

Saopštenje je uslijedilo ubrzo nakon što je ruska administracija okupiranog ukrajinskog grada Enerhodara saopštila da su dalekovodi u fabrici oštećeni ukrajinskim udarom.

12:09h

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da je Moskva proglasila 14 bugarskih diplomata personama non grata.

Bugarska je ranije ovog ljeta protjerala 70 članova ruskog diplomatskog osoblja zbog zabrinutosti za špijunažu i postavila ograničenje na veličinu predstavništva Moskve pošto su se odnosi između dvije zemlje koje su nekada bile bliski saveznici pokidali zbog Ukrajine.

11:58h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da je uništilo dvije haubice M777 američke proizvodnje u regionu Zaporožja u Ukrajini, javile su ruske novinske agencije, prenosi Rojters.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri račune na bojnom polju ni sa jedne strane.

10:48h

Ruske i proruske snage preuzele su potpunu kontrolu nad Piskijem, selom na periferiji Donjecka u istočnoj Ukrajini, javila je u petak novinska agencija TASS, prenosi Rojters.

Takođe su rekli da se borbe vode u gradu Bahmutu, sjeverno od Donjecka.

Ukrajinska vojska saopštila je u četvrtak da su ruske snage izvršile najmanje dva napada na Piski, ali da su odbijeni.

09:26h

Rafinerija nafte Novošahtinsk u južnoj ruskoj oblasti Rostov u potpunosti je nastavila sa radom nakon što su je u junu pogodile bespilotne letjelice, javila je u petak novinska agencija Interfaks, prenosi Rojters.

Fabrika je u junu saopštila da su je pogodila dva drona koja su letjela iz pravca Ukrajine, zbog čega je obustavila proizvodnju.

08:23h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je Moskva spremna da razgovara o razmjeni zatvorenika sa Vašingtonom kroz postojeći diplomatski kanal.

08:20h

Akcije ruskih snaga u nuklearnoj elektrani Zaporožje vjerovatno su ugrozile bezbjednost i bezbjednost normalnog rada elektrane, saopštila je Velika Britanija.

"Ruske snage su vjerovatno koristile šire područje postrojenja, posebno susjedni grad Enerhodar, da odmore svoje snage, koristeći zaštićeni status nuklearne elektrane kako bi smanjile rizik po svoju opremu i osoblje od ukrajinskih napada preko noći", rekla je Britanija, u obavještajnom ažuriranju na Tviteru.

"Namjere Rusije u vezi sa postrojenjem ostaju nejasne nakon pet mjeseci okupacije Ukrajine. Njene snage vjerovatno djeluju u regionima u blizini elektrane, koristeći artiljerijske jedinice bazirane u ovim oblastima da gađaju ukrajinsku teritoriju na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, saopštila je Britanija.

Bonus video: