Razgovor Erdogana i Putina: Pregovori o okončanju rata u Ukrajini, izvozu žita, situacija u Siriji...

Erdogan je na početku sastanka u Putinovoj rezidenciji na Crnom moru u Sočiju rekao da će njihovi pregovori pomoći "da se istakne uloga koju Turska i Rusija igraju u regionu"

12214 pregleda 7 komentar(a)
Erdogan i Putin, Foto: Reuters
Erdogan i Putin, Foto: Reuters

Predsjednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin najavili su da će u fokusu njihovog razgovora danas u Sočiju biti pregovori o okončanju rata u Ukrajini, sporazum o izvozu ukrajinskog žita, situacija u Siriji i jačanje ekonomskih veza Moskve i Ankare.

Erdogan je na početku sastanka u Putinovoj rezidenciji na Crnom moru u Sočiju rekao da će njihovi pregovori pomoći "da se istakne uloga koju Turska i Rusija igraju u regionu".

On je pregovore ocijenio ključnim i rekao da ostatak svijeta pažljivo posmatra kako će se oni odvijati.

"Danas su, naravno, oči svijeta uprte u Soči. Oni to prate, pitaju se šta se razgovara i radi u Sočiju", rekao je Erdogan.

Putin je zahvalio Erdoganu na pomoći u pregovorima o sporazumima o žitu, ističući njihov značaj mnogim državama širom svijeta koje zavise od ruskog i ukrajinskog izvoza.

"To je akutno pitanje za mnoge zemlje u razvoju, koje se suočavaju sa velikim problemima sa hranom i đubrivom", rekao je on.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da će razgovori u Sočiju omogućiti Putinu i Erdoganu da razmotre primjenu sporazuma o žitu.

Primjenu sporazuma iz Istanbula nadgledaju zvaničnici Ukrajine, Rusije, Turske i UN-a a isporuke žita prate ukrajinski brodovi kako bi bezbjedno prevazišli pretnju eksplozivnih mina u Crnom moru.

Putin je pozdravio energetsku saradnju Rusije i Turske, ističući važnost gasovoda Turski tok kojim se ruski gas isporučuje u Tursku i južnu Evropu preko Crnog mora.

"Evropski partneri treba da budu zahvalni Turskoj što je obezbijedila nesmetan tranzit našeg gasa na evropska tržišta", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je napomenuo da je rusko-turska trgovina udvostručena u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine.

Taj porast je odraz sve većeg fokusa Moskve na veze sa Ankarom dok se suočava sa oštrim zapadnim sankcijama.

Bonus video: