"sa potencijalno katastrofalnim posljedicama"

Igranje vatrom oko nuklearke u Zaporožju

Nakon granatiranja nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, Međunarodna agencija za atomsku energiju traži pristup postrojenju koje je okupirala Rusija - i upozorava na nuklearnu katastrofu

4836 pregleda 0 komentar(a)
Nuklearna elektrana Zaporožje, Foto: Reuters
Nuklearna elektrana Zaporožje, Foto: Reuters

Granatiranje ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje tokom borbi između ruskih i ukrajinskih trupa izaziva veliku zabrinutost Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Generalni direktor IAEA-e Rafael Grosi upozorio je na rizik od nuklearne katastrofe koja bi, kako je rekao, mogla ugroziti javno zdravlje i životnu okolinu u Ukrajini, ali i šire.

Grosi je bio izuzetno zabrinut zbog događaja u petak.

"Svaka vojna i vatrena moć usmjerena na postrojenje ili iz njega je igranje s vatrom, sa potencijalno katastrofalnim posljedicama. Prijetnja sigurnosti nuklearke u Zaporožju mora se izbjeći "po svaku cijenu", rekao je Grosi.

Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za granatiranje i rizik od nuklearne katastrofe.

Isključivanje reaktora nakon napada

Operater nuklearke, ukrajinski Energoatom, u petak je isključio jedan od šest reaktora s mreže, nakon što je artiljerijskom paljbom oštećen visokonaponski vod koji je važan za postrojenje. Prema podacima Energoatoma, nije došlo do povećane radioaktivnosti, ali i dalje postoji povećan rizik od požara i radijacije. U granatiranju dan ranije oštećeni su azotni sistem i pomoćni korpus elektrane.

"I dalje postoji rizik od izlaska vodonika i širenja radioaktivnih čestica, a takođe je visok rizik od požara."

Energoatom i IAEA, koji podnose izvještaje UN, više puta su se žalili da je operativna sigurnost Zaporožja narušena zbog vojnih aktivnosti. Pristup IAEA-e sistemima za daljinsko nadziranje osporen je u više navrata.

Najveću nuklearnu elektranu u Evropi u martu je zauzela ruska vojska, ali njome i dalje upravlja ukrajinska državna kompanija Energoatom i njeni zaposleni.

Već sedmicama su aktuelne kritike u kojima se ističe kako ruske snage koriste ovu nuklearnu elektranu kao štit za svoju artiljeriju, koja odatle granatira područja pod kontrolom Ukrajine.

"EU osuđuje ruske vojne aktivnosti oko nuklearne elektrane Zaporožje. Ovo je ozbiljno i neodgovorno kršenje pravila nuklearne sigurnosti i još jedan primjer ruskog nepoštovanja međunarodnih normi", rekao je Žozep Borelj i tražio da se IAEA omogući pristup postrojenju.

Velika Britanija: Rat ulazi u novu fazu

Nepunih šest mjeseci nakon početka rata u Ukrajini, britanski vojni obavještajci procjenjuju da se sukob nalazi pred ulaskom u novu fazu. Većina borbi će se, prema procjenama, prebaciti sa Donbasa na front dug skoro 350 kilometara koji se proteže paralelno sa rekom Dnjepar na jugozapadu. Linija sukoba bi se tada protezala od oblasti oko Zaporožja do Hersona. Ovo je na Tviteru objavilo Ministarstvo odbrane u Londonu, pozivajući se na najnovije obavještajne izvještaje.

Prema saznanjima Britanaca, ruske snage se grupišu na jugu Ukrajine. One u tom području ili očekuju ukrajinsku kontraofanzivu ili su pripremaju za mogući napad, smatraju Britanci.

Dalje se navodi kako ukrajinske oružane snage svoje napade usmjeravaju na mostove, skladišta municije i željezničke veze na jugu. Među njima je i strateški važna željeznička ruta koja povezuje Herson sa Krimom. Ukrajinski napadi se, prema tim podacima, dešavaju u sve kraćim intervalima.

Ukrajina: Spriječeno rusko napredovanje u Donjecku

Ukrajinske vlasti su u međuvremenu rekle da su ruske trupe tenkovima i artiljerijom, napale Bakhmut koji je kamen temeljac odbrambenog sistema oko posljednjeg gusto naseljenog područja pod kontrolom Ukrajine u Donbasu.

U toj oblasti nalazi se glavni štab ukrajinskih snaga na istoku između Slovjanska i Kramatorska, gdje je prije rata živelo dobrih pola miliona stanovnika. Ovo područje je sa istoka osigurano utvrđenom linijom odbrane Siversk - Soledar - Bakhmut. No, te utvrde su postale klimave.

Međutim, u subotu su ruske ofanzive u pravcu gradova Slavjansk, Bakhmut i Avdiivka odbijene, saopštio je ukrajinski generalštab. Žestoke borbe danima se vode posebno oko Bakhmuta. Dan ranije, proruski pobunjenici su izvjestili da se borbe već vode unutar granica grada.

Informacije koje su dale obje strane ne mogu se nezavisno provjeriti.