Tereza Mej tvrdi da kontroliše vladu i pored plana za njenu smjenu

Broj "pobunjenika" je značajno manji od 48 potrebnih da bi se po partijskim pravilima mogao pokrenuti proces glasanja o lideru, ali je zavjera dodatni udarac za britansku premijerku
0 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Beta-AP
Tereza Mej, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 06.10.2017. 15:01h

Britanska premijerka Tereza Mej je danas izjavila da ima punu kontrolu nad vladom, pošto je jedan poslanik vladajućih konzervativaca rekao da ima listu od 30 poslanika koji žele da ona podnese ostavku.

To je najnoviji izazov za vođstvo Tereze Mej, koja je najpre izgubila apsolutnu većinu u parlamentu na junskim izborima i čiji je govor na partijskoj konferenciji ove nedjelje bio ispunjen problemima.

"Zemlji je potrebno smireno vođstvo i to je ono što ja donosim uz punu podršku kabineta", rekla je danas Mej.

Dok su mnogi izrazili podršku Mej, nekadašnji šef administracije Konzervativne partije Grent Šeps je rekao da "sve veći broj ljudi osjeća da je vrijeme za promjene".

Broj "pobunjenika" je značajno manji od 48 potrebnih da bi se po partijskim pravilima mogao pokrenuti proces glasanja o lideru, ali je zavjera dodatni udarac za britansku premijerku.

Tereza Mej je na čelo vlade došla putem partijskih izbora poslije ostavke premijera Dejvida Kamerona 2016. Kameron je ostavku dao zbog pobjede Bregzita na referendumu.

Od početka je imala problema da ujedini vladu koja je podijeljena oko modaliteta Bregzita i odnosa koji se želi sa Evropskom unijom po izlasku Velike Britanije iz članstva.

Bonus video: