optužena za distribuciju lažnih informacija o ruskim oružanim snagama

Ruskoj novinarki koja je u programu uživo protestovala protiv rata u Ukrajini prijeti kazna od deset godina zatvora

Advokat Ovsjanikove, Dmitrij Zahvatov je na Telegramu naveo da je policija upala u stan njegove klijentkinje u Moskvi i pretresla ga bez njenog prisustva

6258 pregleda 4 komentar(a)
Ovsjanikova, Foto: Reuters
Ovsjanikova, Foto: Reuters

Ruska TV novinarka Marina Ovsjanikova optužena je za distribuciju lažnih informacija o ruskim oružanim snagama nakon pretresa njene kuće, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Advokat Ovsjanikove, Dmitrij Zahvatov, rekao je 10. avgusta da je njegova klijentkinja privedena, optužena za "javnu distribuciju lažnih informacija o ruskim oružanim snagama" i da se može suočiti sa deset godina zatvora ako bude osuđena.

Zahvatov je ranije na Telegramu naveo da je policija upala u stan njegove klijentkinje u Moskvi i pretresla ga bez njenog prisustva.

Ovsjanikova, poznata po izvođenju antiratnog protesta uživo u martu, napisala je na Telegramu da je optužba podignuta 10. avgusta proizašla iz njenog samostalnog protesta ispred Kremlja početkom jula na kojem je držala poster na kojem je pisalo "(Ruski predsjednik Vladimir) Putin je ubica, njegovi vojnici su fašisti" i prikazivao fotografije djece ubijene u Ukrajini.

Prošle nedjelje je sud u Moskvi kaznio Ovsjanikovu sa 50.000 rubalja (820 dolara) zbog tog protesta.

Ovsjanikova je stekla međunarodno priznanje 14. marta kada je upala na set informativnog programa Vremja Prvog kanala sa plakatom na kojem je na ruskom jeziku pisalo: "Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Lažu vas". Vikala je i: "Zaustavite rat. Ne ratu".

Ovsjanikova je bila producentkinja na Prvom kanalu u vrijeme svog protesta.

Kasnije ju je sud priveo i kaznio sa 30.000 rubalja (490 dolara) zbog pozivanja na nezakonite proteste. Dala je ostavku na Prvom kanalu i provela nekoliko mjeseci u inostranstvu, uključujući Ukrajinu, više puta osuđujući rat. Tri mjeseca je bila na obuci u njemačkom izdanju Die Velta. Početkom jula novinarka je najavila povratak u Rusiju.

Sud u Moskvi naložio je 8. avgusta Ovsjanikovoj da plati kaznu od 40.000 rubalja (660 dolara) za njene najnovije objave na internetu u kojima protestuje protiv rata u Ukrajini.

Putin je u martu potpisao zakon koji predviđa duge zatvorske kazne za distribuciju "namjerno lažnih informacija" o ruskim vojnim operacijama dok Kremlj nastoji da kontroliše narativ o svom ratu u Ukrajini.

Zakon predviđa kazne do deset godina zatvora za pojedince osuđene za krivično djelo, dok je kazna za distribuciju "namjerno lažnih informacija" o ruskoj vojsci koja dovodi do "teških posljedica" 15 godina zatvora.

Takođe čini nezakonitim "upućivanje poziva protiv upotrebe ruskih trupa za zaštitu interesa Rusije" ili "za diskreditaciju takve upotrebe" uz moguću kaznu do tri godine zatvora. Ista odredba važi i za pozive na sankcije Rusiji.