Ukrajinci dobili moćno oružje koje su tražili?

Zapadni vojni eksperti kažu da obim štete i očigledna preciznost napada ukazuju da su ukrajinske snage stekle novi kapacitet sa potencijalno važnim posljedicama

21634 pregleda 5 komentar(a)
Snimci koji pokazuju uništenje u krimskoj bazi Saki, Foto: Rojters
Snimci koji pokazuju uništenje u krimskoj bazi Saki, Foto: Rojters

Satelitski snimci koji su juče objavljeni prikazali su razaranje u ruskoj vazduhoplovnoj bazi na Krimu, pogođenoj u napadu koji ukazuje na to da se Ukrajina možda domogla novog oružja dugog dometa koje bi moglo da promijeniti tok rata.

Na snimcima nezavisne satelitske firme Planet Labs vide se tri gotovo identična kratera gdje su zgrade u ruskoj bazi Saki pogođene očiglednom preciznošću, prenijela je agencija Rojters. Baza koja se nalazi na jugozapadnoj obali Krima pretrpjela je veliku štetu od požara i jasno se vidi najmanje osam izgorelih aviona.

Rusija je negirala da su letjelice uništene i saopštila je da su eksplozije u bazi u utorak bile slučajne. Ukrajina nije javno preuzela odgovornost za napad niti je saopštila kako je izveden.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je da postoje "brojni scenariji onoga što se moglo dogoditi".

"Zvanično, ništa ne potvrđujemo niti demantujemo ... imajući u vidu da je tačno u isto vrijeme bilo nekoliko epicentara eksplozija," izjavio je za Rojters.

Zapadni vojni eksperti su kazali da obim štete i očigledna preciznost napada ukazuju na moćni novi kapacitet sa potencijalno važnim posljedicama.

Ukrajinski vojnik sa raketom 'stinger' u Mikolajevu
Ukrajinski vojnik sa raketom "stinger" u Mikolajevufoto: Reuters

Rusija, koja je osvojila i anektirala Krim 2014, koristi poluostrvo kao bazu svoje Crnomorske flote, i kao glavnu rutu za snabdijevanje svojih snaga koje okupiraju jug Ukrajine, gdje Kijev planira kontraofanzivu narednih nedjelja.

"Nisam obavještajni zvaničnik, ali to ne izgleda dobro", napisao je na Tviteru Mark Hertling, bivši komandant američkih snaga u Evropi, komentarišući snimke uništenja u ruskoj bazi.

"Ja jesam. To je veoma dobro," odgovorio mu je penzionisani američki general sa četiri zvjezdice, Majkl Hejden, bivši direktor CIA i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Institut za proučavanje rata saopštio je da ukrajinski zvaničnici napad na Krim predstavljaju kao "početak ukrajinske kontraofanzive na jugu, sugerišući da ukrajinska vojska očekuje intenzivne borbe u avgustu i septembru koje bi mogle odlučiti o ishodu sljedeće faze rata".

Rojters piše da to kako je napad izveden ostaje misterija. Neki ukrajinski zvaničnici su kazali da je možda u pitanju sabotaža. Međutim, skoro identični krateri i istovremene eksplozije ukazuju na to da je pogođena salvom projektila koji mogu da izbjegnu rusku odbranu.

Baza je daleko izvan dometa naprednih raketa koje zapadne zemlje priznaju da su do sada slale Ukrajini, mada je unutar dometa moćnijih verzija koje je Kijev tražio. Ukrajina takođe ima protivbrodske rakete koje bi teoretski mogle da se koriste za gađanje ciljeva na kopnu.

"Nisam obavještajni zvaničnik, ali to ne izgleda dobro", napisao je na Tviteru Mark Hertling, bivši komandant američkih snaga u Evropi. "Ja jesam. To je veoma dobro," odgovorio mu je penzionisani američki general sa četiri zvjezdice, Majkl Hejden

Ukrajinski general Oleksij Gromov je rekao da je Rusija od prošle nedjelje udvostručila vazdušne napade na ukrajinske mete, ali da je intenzitet ruske vazdušne aktivnosti smanjen nakon uništenja u krimskoj bazi.

"Kao rezultat određenih akcija, intenzitet upotrebe avijacije na južnom frontu je donekle smanjen," rekao je na konferenciji za novinare.

Ukrajina je potisnula ruske snage iz Kijeva u martu i iz predgrađa Harkova u maju. Rusija je potom osvojila teritoriju na istoku u velikim borbama u junu u kojima su ubijene hiljade vojnika na obje strane.

Izložba uništenog ruskog naoružanja u Lavovu
Izložba uništenog ruskog naoružanja u Lavovufoto: Reuters

Od tada je situacija na linijama fronta uglavnom statična, ali Kijev kaže da priprema veliku ofanzivu za ponovno osvajanje Hersonske i Zaporoške oblasti na jugu, glavnog dijela teritorije osvojene od početka invazije koje su i dalje pod ruskom kontrolom.

Kijev se nada da bi američki raketni sistemi koje je dobio prošlog mjeseca, a koji mogu da pogode logističke mete iza linija fronta, mogli pomjeriti ravnotežu u njegovu korist. Zapad je do sada odlagao slanje raketa dugog dometa koje mogu da pogode mete duboko u Rusiji ili brojne ruske baze na Krimu.

Rusija tvrdi da njena "specijalna vojna operacija" sa ciljem zaštite rusofonog stanovništva i separatista na jugu i istoku ide po planu. Ukrajina i njeni zapadni saveznici tvrde da Moskva nastoji da učvrsti kontrolu nad što većim dijelom teritorije.

Bonus video: