Rusi dali rijedak uvid u stanje ekonomije: Sivo tržište cvjeta

Rusija je u 2021. godini uvezla robe u vrijednosti od ukupno 380 milijardi dolara, prema centralnoj banci, koja je prošle sedmice prognozirala da bi ukupne količine ove godine mogle pasti za čak 31,5 odsto

6337 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ruski napori da zemlja održi protok neovlašćenog uvoza imaju samo ograničeni uspjeh, sudeći prema procjenama tamošnjeg ministra industrije, dok se Kremlj pokušava nositi sa međunarodnim sankcijama koje su uzrokovale egzodus stranih kompanija i povremene nestašice od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Prodaja na sivom tržištu, takođe poznata kao paralelni uvoz, dostigla je gotovo 6,5 milijardi dolara od kada je vlada u maju dopustila kompanijama da unesu robu za domaće tržište bez pristanka proizvođača, rekao je zamjenik premijera Denis Manturov u intervjuu za novinsku agenciju Interfax, objavljenom u ponedjeljak, prenosi Blumberg.

To je rijedak uvid u rusko stanje ekonomije nakon što je Moskva prestala da objavljuje ​​neke ključne statistike, uključujući detaljnu analizu uvoza i izvoza.

Manturova posljednja procjena napretka postignutog u pokušaju uvoženja strane robe mimo zakona o 'trademarku', odnosno žigu ili zaštićenom znaku proizvođača, bila je u junu - kada je procijenio da je zabilježen paralelni uvoz u prvom mjesecu od kada je program stupio na snagu - u vrijednosti od oko 2 milijarde dolara, prenosi Jutarnji.hr.

Drastičan pad uvoza

Vrijednost bi do kraja ove godine mogla da dostigne 16 milijardi dolara, rekao je Manturov, čiji su resori trgovina i industrija. Prema tom scenariju, paralelni uvoz bio bi ekvivalentan za samo oko četiri odsto robe koju je Rusija uvezla prošle godine.

Isporuke strane robe pale su pod teretom sankcija SAD-a i saveznika, koje su uvedene kao odgovor na invaziju ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu 24. februara.

Rusija je u 2021. godini uvezla robe u vrijednosti od ukupno 380 milijardi dolara, prema centralnoj banci, koja je prošle sedmice prognozirala da bi ukupne količine ove godine mogle pasti za čak 31,5 odsto.

Vlada će slijediti "uravnotežen" pristup pri odlučivanju koju robu uključiti na popis dopuštene za paralelni uvoz kako "ne bi nanijela štetu lokalnim kompanijama", rekao je Manturov.

Rusija je godinama nastojala da promoviše uvoz zamjena za strane marke u nastojanju da svoju ekonomiju učini nezavisnijim, ali sa malo uspjeha.

Manturov je prošlog mjeseca izjavio da bi ruske vlasti mogle da otkažu paralelni uvoz za robu koju ruski proizvođači mogu proizvesti u dovoljnim količinama.

Isporuke sirove nafte u Aziju na najnižem nivou od početka invazije

Ruske isporuke sirove nafte pale su u sedmici do 12. avgusta na najniži nivo od marta. Količine poslate ključnim azijskim kupcima, koji su ‘uskočili‘ kako bi došli do nafte koju Evropa izbjegava, pale su tako na najniži nivo od kada su ruske trupe napale Ukrajinu u februaru.

Čak i da sva sirova nafta na brodovima koji nemaju krajnje odredište završi u Aziji, kako navodi Blumberg, isporuke bi i dalje bile najmanje od marta. Iako nedjeljne brojke nisu dovoljne da bi signalizirale početak nekog trenda, smanjeni protok u Kinu i Indiju, dva najveća izvozna tržišta Rusije, izazvaće zabrinutost u Kremlju.

Isporuke u Aziju su pale sa nivoa od oko dva miliona barela dnevno, koja se održala od sredine aprila do sredine juna.

Bonus video: