Ruska rok zvijezda Jurij Ševčuk kažnjen zbog govora protiv ruske invazije na Ukrajinu

Pjevač, koji nije bio danas na sudu zbog karantina, poslao je pisanu izjavu preko svog advokata Aleksandra Peredruka u kojoj je istakao da je "uvijek bio protiv rata svuda u svijetu"

3245 pregleda 4 komentar(a)
Jurij Ševčuk, Foto: Shutterstock
Jurij Ševčuk, Foto: Shutterstock

Ruska rok zvijezda Jurij Ševčuk kažnjen je danas u Rusiji zbog osude ofanzive na Ukrajinu i kritike na račun predsjednika Vladimira Putina tokom koncerta.

Ruski sud proglasio je pjevača krivim za "javnu akciju usmjerenu na diskreditovanju ruskih oružanih snaga" i osudio ga na novčanu kaznu od 50.000 rubalja (oko 800 evra), navela je pres služba suda.

Muzičar (65) je 18. maja, pred svojom publikom pjevao stihove - "otadžbina ne smije da bude stalna predsjednikova ulizica".

"Sada se ljudi ubijaju u Ukrajini, zašto? Naši momci ginu u Ukrajini, zašto?", "Zbog Napoleonovih planova našeg Cezara", dodao je Ševčuk.

Pjevač, koji nije bio danas na sudu zbog karantina zbog koronavirusa, poslao je pisanu izjavu preko svog advokata Aleksandra Peredruka u kojoj je istakao da je "uvijek bio protiv rata svuda u svijetu".

"Svi problemi i sve teškoće političke prirode između država i naroda moraju da se rješavaju diplomatskim kanalima", dodao je on.

Ševčuk, vođa rok grupe DDT, veoma poznate u bivšem SSSR-u, godinama osuđuje uticaj Vladimira Putina. Prije Putinove ere, Ševčuk se istakao kampanjom protiv rata u Čečeniji od 1994. do 1996. godine.

Bonus video: