Zeman: Dvostruki aršini - referendum na Krimu je nezakonita aneksija, a kad se osamostali Kosovo onda je u redu

Češki predsjednik je rekao da ono što on kao šef države može da učini, jeste da ne prihvati da u Prištinu Češka pošalje ambasadora već da predstavništvo ostane na nivou otpravnika poslova
1 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.10.2017. 08:05h

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je povodom referenduma u Kataloniji da se međunarodna zajednica rukovodi dvostrukim aršinima kada je prihvatila kršenje teritorijalnog integriteta Srbije i prihvatila otcjepljenje Kosova, a istu stvar na Krimu nazvala nelegalnom aneksijom od strane Rusije, dok je protiv nezavisnog Kurdistana.

"Ja sam tada kritikovao otcjepljenje Kosova. Smatram da je to flagrantno kršenje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN koja je, ako se još sjećate, garantovala teritorijalni integritet Srbiji zajedno sa Kosovom. Nažalost, desilo se nešto što se zove mjeriti dvostrukim aršinom, tzv. dupli standardi. Kada je referendum na Krimu onda je to nezakonita aneksija, kada se osamostali Kosovo onda je sve u redu", kazao je sinoć Zeman u redovnom nedjeljnom intervjuu za privatnu televiziju TV Barandov.

Češki predsjednik je rekao da ono što on kao šef države može da učini, jeste da ne prihvati da u Prištinu Češka pošalje ambasadora već da predstavništvo ostane na nivou otpravnika poslova.

"Ja kao predsjednik sam reagovao tako da ne imenujem našeg ambasadora u Prištini. Zato što ga ja ne imenujem onda ga jednostavno tamo neće biti. I ne primam kosovskog otpravnika poslova kada primam strane ambasadore", kazao je Zeman.

Za razliku od Kosova i Krima, predsjednik Zeman ne vidi problem u tome da se održi referendum u Kurdistanu i Kurdi dobiju svoju državu na teritoriji Iraka.

"Nadam se da se neće uvrijediti iračka vlada. Tamo se mlate suniti i šiiti, uz to imate i terorističke ćelije islamske države a jedina snaga sposobna za borbu je vojska Kurda. Šta je loše u tome da postane nezavisni Kurdistan? Da, znam da bi protestovala Turska jer bi se plašila da će se to prenijeti u istočnu Tursku gdje je jaka kurdska manjina", kazao je Miloš Zeman.

Predsjednik Češke rekao je da mu je izuzetno drago što je Češka uspjela da pošalje upravo Kurdima oružje za borbu protiv Islamske države, a podsjetio je da je diplomatskih planova da Kurdi dobiju svoju državu bilo još odmah poslije Drugog svjetskog rata, ali da su oni pali u vodu i sada bi se, ako bi nezavisni Kurdistan obuhvatio samo djelove Iraka, a ne susjeda, oni samo obnovili.

Bonus video: