Jedan dio ovog gradića je u Kataloniji, drugi u Valensiji: Hoće li ga sukob Madrida i Barselone podijeliti?

"Imam brata koji se zalaže za nezavisnost, ali o tome ne možemo da razgovaramo jer se uvijek posvađamo, a ja to ne želim", navodi Hektor Revreter, 74-godišnji penzioner
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2017. 21:33h

Stanovnici San Rafaela del Rija, gradića na granici između Katalonije i Valensije, strahuju da bi sukob Madrida i Barselone mogao da ih podijeli.

"Ljudi su nervozni i uplašeni, jer se osjećaju kao da doživljavaju slobodan pad", kaže Gvadelupe Espinoza (47) sa katalonske strane rijeke koja protiče kroz grad sa svega nešto više od 500 stanovnika, kao prirodna granica između dvije pokrajine, prenosi AP.

Veći dio San Rafaela, uključujući gradsku skupštinu, nalazi se u regionu Valensije, koja ne namjerava da napusti Španiju, ali sa Katalonijom dijeli sistem navodnjavanja, puteve, električne mreže, pa čak i pozivni telefonski broj.

Gradonačelnik Domingo Hiner smatra da sukob između katalonskih i španskih vlasti, zbog referenduma o otcjepljenju Katalonije koji je Madrid zabranio, neće imati velikog uticaja na taj grad, istakavši da susjedi sa obje strane rijeke Senije mirno zajedno žive.

Ove nedjelje nije bilo nikakvih vidljivih nagovještaja sukoba u San Rafaelu čiji se stanovnici, kako kažu, odlično slažu, iako se neki identifikuju kao Katalonci, a drugi kao Španci.

"Valensija i Katalonija se razlikuju, ali iako granica postoji, grad je jedinstven", navodi 20-godišnji Nacari Reverte.

Međutim, ima i onih, pogotovo među stanovnicima koji imaju dovoljno godina da se sjećaju oštrih mjera španskog generala Fransiska Franka protiv separatizma, koji ukazuju da su proteklih godina tenzije porasle usljed rastućeg neprijateljstva između katalonskih secesionističkih lidera i vlade u Madridu.

"Imam brata koji se zalaže za nezavisnost, ali o tome ne možemo da razgovaramo jer se uvijek posvađamo, a ja to ne želim", navodi Hektor Revreter, 74-godišnji penzioner.

Reverter živi na katalonskoj strani San Rafaela, ali se protivi nezavisnosti i kaže da će se preseliti na špansku stranu ako se rijeka pretvori u spoljnu granicu nezavisne Katalonije.

"Ne želim nikakve granice. Radije bih umro nego da tako nešto doživim", ističe on.

Na katalonskom referendumu održanom 1. oktobra, pravo glasa su imali samo oni stanovnici grada koji žive na katalonskoj strani, a izjašnjavali su se u obližnjem katalonskom gradu Uljdekona.

Katalonski lideri su najavili da će proglasiti nezavisnost te sjeveroistočne pokrajine nakon što su stekli ogromnu podršku za otcjepljenje na referendumu koji je Madrid pokušao da spriječi, a ostaje da se vidi da li će se ishod odraziti na grad kroz koji prolazi granica koja je do sada bila - samo zanimljivost.

Galerija

Bonus video: