EU podržava promjenu metoda vakcinacije protiv majmunskih boginja kako bi se zaštitio veći broj ljudi

Jedna vakcina može biti upotrijebljena za pet odvojenih doza ubrizgavanjem manjih količina intradermalnom injekcijom

5994 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evropske države mogle bi povećati ograničene zalihe vakcine za majmunske boginje davanjem manjih doza vakcine, saopštila je Evropska medicinska agencija (EMA).

Savjet agencije je u skladu sa takozvanim pristupom podjele doza koji su prihvatile američke regulatorne agencije i prema kojem jedna vakcina može biti upotrijebljena za pet odvojenih doza ubrizgavanjem manjih količina intradermalnom injekcijom.

Vakcina - nazvana „Jynneos”, „Imvanex” i „Imvamune” u zavisnosti od geografije - dizajnirana je za ubrizgavanje u masno tkivo ispod kože.

Kao privremena mjera, nacionalne vlasti mogu odlučiti da koriste vakcinu kao intradermalnu injekciju (između slojeva kože) u manjoj dozi kako bi zaštitili rizične grupe tokom aktuelne epidemije majmunskih boginja budući da su zalihe vakcine ograničene, saopštila je EMA.

Preporuka je zasnovana na studiji u kojoj je učestvovalo oko 500 odraslih osoba, tokom koje je kako ističe Rojters poređan rezultat vakcine date intradermalno ili u tkivo ispod kože, sa dvije doze u razmaku od mjesec dana.

Oni koji su dobili intradermalnu injekciju primili su jednu petinu doze, ali su proizveli sličan stepen antitijela kao oni koji su primili originalnu dozu u potkožno tkivo, navela je EMA.

Međutim, agencija je upozorila na povećan rizik od lokalnih reakcija, poput crvenila i iritacije kože nakon intradermalnih injekcija.

Od maja je prijavljeno preko 40.000 slučajeva majmunskih boginja - uključujući i nekoliko smrti - u preko 80 država gdje virus nije endemski.

Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila globalno vanredno stanje zbog epidemije majmunskih boginja. Zalihe vakcine, koju proizvodi bavarski nordijski BAVA.CO su ograničene.

Nekoliko država je već odlučilo da dostupne vakcine daje u više doza.

Britanija, Kanada i Njemačka daju jednu dozu po osobi umjesto dvije, zahvaljujući čemu vakcinišu veći broj ljudi iako to može značiti manju ili kratkotrajniju zaštitu.

Bonus video: