Nagel: Njemačku u jesen čeka dvocifrena inflacija

"Rastuće cijene nastaviće da utiču na najveću evropsku ekonomiju u mjesecima koji dolaze"

9991 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Stopa inflacije u Njemačkoj bi u jesenskim mjesecima mogla dostići dvocifrenu vrijednost, ocijenio je šef centralne banke te zemlje, Joachim Nagel.

"Dok ističu Vladine mjere za suzbijanje inflacije, poput značajnog smanjenja poreza na benzin i dizel, te standardne cijene karte od devet eura za većinu putovanja željeznicom, stopa inflacije u Njemačkoj trebalo bi da poraste za dobar procentni poen", rekao je Nagel u subotnjem izdanju novina Rheinische Post.

Međutim, Vlada planira da snizi porez na dodatu vrijednost (PDV) na gas s 19 odsto na sedam odsto, kako bi pomogla potrošačima i ublažila učinke dodatne naknade za gas koja bi trebalao da stupi na snagu u oktobru, prenosi SEEbiz.

"Sveukupno, u jesenskim mjesecima moguća je inflacija od deset odsto", precizirao je Nagel.

On je ukazao na istorijske razmjere potencijalnih dvocifrenih stopa inflacije u zemlji, koje su posljednji put zabilježene prije više od 70 godina, kada je 1951. godine inflacija dostigla 11 odsto.

"Rastuće cijene nastaviće da utiču na najveću evropsku ekonomiju u mjesecima koji dolaze. Pitanje inflacije neće nestati naredne godine", smatra Nagel.

Evropske procjene predviđaju da će inflacija u Njemačkoj do kraja godine preći osam odsto.

Nagel je rekao kako očekuje da će stopa inflacije u zemlji naredne godine pasti na šest odsto.

Bonus video: