Dugin: Najbolja osveta je pobjeda protiv Ukrajine

Moskva tvrdi da je počiniteljka napada pripadnica Azov bataljona i da je uspjela da pobjegne u Estoniju, Kijev odbacuje optužbe za umiješanost u atentat nazivajući ih propagandom

41304 pregleda 34 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Ruska Federalna bezbjednosna služba (FSB) optužila je juče tajne ukrajinske službe za ubistvo Darije Dugine, kćerke ruskog ultranacionaliste, u bombaškom napadu u blizini Moskve koji je predsjednik Vladimir Putin nazvao “zlom”.

Dugina, čiji je otac Aleksandar Dugin poznati ideolog, ubijena je u subotu veče kada je bombom raznijet automobili “tojota lend kruzer” kojim je ona upravljala, saopštili su istražitelji.

Ukrajina je negirala umiješanost u napad, a savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak nazvao je ruske optužbe “propagandom”.

Dugina, medijska komentatorka koja se redovno pojavljivala na državnoj televiziji, bila je snažni pristalica ruskih postupaka u Ukrajini. Njen otac, Aleksandar Dugin, 60, već duže vrijeme zagovara nasilje za ostvarivanje ujedinjenja rusofonih i drugih teritorija u novom ruskom carstvu.

U prvom javnom obraćanju od napada bombom, on je kazao da je Dariju pred njegovim očima divljački ubila Ukrajina.

Aleksandar Dugin, 2014.
Aleksandar Dugin, 2014.foto: REUTERS

”Naša srca ne vape za prostom osvetom i odmazdom”, napisao je Dugin. “Samo nam treba pobjeda (protiv Ukrajine). Moja kćerka je žrtvovala svoj mladi život na oltaru pobjede. Stoga, molim vas pobijedite!”

Ruska bezbjednosna služba FSB objavila je da je napad sprovela Ukrajinka rođena 1979. godine, koju je imenovala i čiji se fotografija i lični podaci objavljeni na ruskim portalima. Ona je prema navodima na portalima povezana sa ukrajinskim bezbjednosnim službama i optužena je da je članica bataljona Azov, jedinice ukrajinske vojske koju je Rusija označila kao terorističku grupu.

Kao odgovor, Azov je izdao saopštenje na Telegramu u kojem navodi da žena koju je imenovao FSB nikada nije bila pripadnica njihove jedinice i optužili su Rusiju za širenje laži.

Istražitelji na mjestu bombaškog napada u kojem je stradala Dugina
Istražitelji na mjestu bombaškog napada u kojem je stradala Duginafoto: REUTERS

FSB je saopštio da su ta žena i njena kćerka tinejdžerka stigle u Rusiju u julu i provele mjesec pripremajući napad iznajmivši stan u istom stambenom bloku gdje je živjela Dugina. Vozila je mini kuper kroz Moskvu iz kojeg je špijunirala Duginu i za koji je imala tri različite registracijske tablice kako bi izbjegla da je primijete, navodi se u saopštenju. U subotu veče je prisustvovala jednom događaju izvan Moskve kojem su prisustvovali i Dugina i njen otac prije nego što je, kako se navodi, sprovela “kontrolisanu eksploziju” automobila kojim je upravljala Darija Dugina. Zatim je napustila Rusiju i istim “mini kuperom” otišla u Estoniju.

Urednica RT-a predlaže još jednu “Skripalj akciju”

Ruske bezbjednosne službe su Ukrajinku stavile na listu najtraženijih osoba, prenijela je agencija TASS, a Moskva traži njeno izručenje iz Estonije. Ministarstvo unutrašnjih poslova Estonije, policija i granična služba su u odvojenim saopštenjima navele da informacije o pojedincima koji ulaze i izlaze iz Estonije mogu dijeliti “samo u zakonom propisanim slučajevima”, dodajući da navodi FSB ne ispunjavaju te uslove. Policija i granična služba su saopštile da nijesu primile zahtjev Rusije za informacije o tom pitanju.

Pojedini ruski opozicionari spekulišu da su ubistvo možda organizovale snage unutar Rusije koje žele da obeshrabre ultranacionaliste poput Dugina da kritikuju Kremlj zbog toga što je, u njihovim očima, preblag prema Ukrajini

Putin je odao poštu Duginoj kao ruskoj patriotkinji nazivajući njeno ubistvo “zlim i okrutnim” dok je Margarita Simonjan, glavna urednica prokremljovske RT medijske organizacije, sugerisala da ruski agenti nađu ženu u Estoniji.

”Estonija ih, naravno, neće predati”, napisala je Simonjan na Telegramu. “Mislim da možemo naći profesionalce koji žele da se dive kupolama u blizini Talina”, dodala je ona, očigledno aludirajući na napad iz 2018. godine u Engleskoj na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja. Britanija je za trovanja Skripalja i njegove kćerke optužila Moskvu, a agenti koji se sumnjiče za napad kazali su da su grad Solzberi posjetili kako bi razgledali građevine.

Memorijalna služba za Duginu će biti održana sjutra u Moskvi, kazao je njen otac.

Alternativne verzije

Pojedine ruske opozicione ličnosti su skeptične povodom brzine kojom je FSB riješio slučaj i sugerisale su alternativne verzije onoga što se možda dogodilo.

Ilja Ponomarajov, bivši ruski poslanik koji je postao kritičar Kremlja i koji živi u Ukrajini, kazao je u nedjelju veče da je prethodno nepoznata grupa ruskih militanata pod nazivom Nacionalna republikanska armija odgovorna za ubistvo Dugine.

Ponomarajov je jedini član Ruske državne Dume, nižeg doma parlamenta, koji je glasao protiv aneksije Krima 2014. godine i kasnije je napustio zemlju. Ponomarajov, koji upravlja onlajn TV stanicom iz Kijeva sa ciljem raskrinkavanja ratnog narativa Kremlja, pročitao je u nedjelju manifest za koji tvrdi damu ga je poslala grupa. Navodi se da je grupa posvećena zbacivanju Putina i izgradnji nove Rusije.

Tvrdnja Ponomarajova samo je jedna u nizu mogućih teorija o tome ko je ubio Duginu i zašto. Pojedini vjeruju da je meta zapravo bio njen otac. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Podoljak kazao je da on vjeruje da je ubistvo rezultat borbe između ruskih obavještajnih službi.

”Svaki pokušaj da se okrivi Ukrajina... za eksploziju u predgrađu Moskve je beskoristan”, napisao je on na Tviteru.

Pojedini ruski opozicionari spekulišu da su ubistvo možda organizovale snage unutar Rusije koje žele da obeshrabre ultranacionaliste poput Dugina da kritikuju Kremlj zbog toga što je, u njihovim očima, preblag prema Ukrajini.

Ubistvo može poslužiti kao povod za još jednu ofanzivu protiv ljudi koji se smatraju unutrašnjim neprijateljima, kazali su oni za Rojters.

Kolumnista “Fajnenšl tajma” Gideon Rahman u članku u kojem opisuje Aleksandra Dugina kao čovjeka koji je nezavisno od toga da li su ga u Kremlju shvatali ozbiljno ili ne, uspio da se pozicionira kao međunarodni portparol ekstremne desnice i borbe protiv američke globalne hegemonije, globalizma, tvrdi da je sada glavno pitanje kako će na ubistvo njegove kćerke reagovati Kremlj. Da li će to rezultirati agresivnijom politikom u ratu i na domaćoj sceni?

Optužbe da iza ubistva stoji Ukrajina mogu biti upotrijebljene za opravdavanje intenziviranih napada na Kijev, uključujući i targetiranje ključnih vladinih zgrada i zvaničnika. Ukoliko Kremlj odluči da se suprotstavi Estoniji, prijetnjama tražeći izručenje osumnjičenih, onda to znači da se Rusija sukobljava sa jednom NATO državom, ističe Rhaman.

Uprkos tome što je ukrajinska vlada brzo odbacila bilo kakvu povezanost sa ubistvom, to neće uticati na mišljenje mnogih u Moskvi, ističe kolumnista FT-a. Ekstremistički nacionalisti, kakav je i Aleksandar Dugin, već duže vrijeme zagovaraju da Rusija primijeni još nemilosrdnije taktike, navodi Rahman i dodaje da se “Dugin specijalizovao da nasilnu i huškačku retoriku koji plasira u salama i televizijskim studijima, na bezbjednoj udaljenosti od pravih sukoba”.

”Međutim, prošlog vikenda front je stigao u Moskvu. Nakon toliko patnji, rijetki su Ukrajinci koji će proliti suzu za Duginom, čovjekom koji je 2014. godine pozivao Ruse da “ubijaju, ubijaju, ubijaju” Ukrajince. Ostalima, dalje od konflikta, teško je zamislivo da bilo ko zaslužuje da gleda kako mu ubijaju dijete”, zaključuje Rahman.

Bonus video: