Zelenski: Nećemo zamrznuti linije fronta kako bismo "umirili" Moskvu, neophodna pobjeda nad agresijom i povratak Krima

Rat u Ukrajini - 181. dan

38996 pregleda 69 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2022. 21:44h
Završeno
20:12h

Ukrajina neće pristati ni na jedan predlog da zamrzne trenutne linije fronta u sukobu sa Rusijom kako bi "umirila" Moskvu, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski na konferenciji za novinarea, a prenosi Rojters.

On je takođe pozvao svijet da ne pokazuje umor od rata, rekavši da bi to predstavljalo veliku prijetnju za cijeli svijet.

Izmjena: 20:20h
20:10h

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović govorio je danas na Drugom samitu Krimske platforme, održane u online formatu.

16:00h

Ukrajina očekuje dodatnih 12 do 16 milijardi dolara finansijske podrške od stranih partnera do kraja ove godine kako bi joj se pomoglo da se izbori sa ruskom invazijom, rekao je u utorak premijer Denis Šmigal.

Kako prenosi Rojters on je u saopštenju naveo da je Ukrajina uspjela da održi svoju finansijsku stabilnost zahvaljujući spoljnoj pomoći, koja je već iznosila 14 milijardi dolara, ali da je Kijev morao da usmjeri preko 40 odsto budžetske potrošnje - preko 420 milijardi grivni (11,51 milijardi dolara) - za vojne potrebe.

Šmigal je rekao da je od 24. februara na vojne plate potrošeno 288 milijardi grivni, a na nabavku i popravku vojne opreme i nabavku municije i odbrambenih proizvoda 135 milijardi.

15:41h

Kanada je uvela sankcije za 62 pojedinca i jedan subjekt u sektoru odbrane Rusije zbog invazije te zemlje na Ukrajinu, rekao je premijer Džastin Trudo u saopštenju.

Među sankcionisanim pojedincima su visoki zvaničnici ruske vlade, članovi njihovih porodica i visoki zvaničnici trenutno sankcionisanih subjekata sektora odbrane, rekao je Trudo, a prenosi Rojters.

13:34h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otvorio je u utorak međunarodnu konferenciju o Krimu rekavši da će Kijev vratiti ukrajinsku vlast u regionu koji je anektirala Rusija, prenosi Rojters.

„Da bi se prevazišao teror, neophodno je izvojevati pobjedu u borbi protiv ruske agresije. Neophodno je osloboditi Krim. Ovo će biti reanimacija svjetskog zakona i reda“, rekao je on na samitu Krimske platforme.

Izmjena: 14:02h
13:33h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da su njegove snage oborile ukrajinski borbeni avion SU-27 iznad oblasti Harkov u istočnoj Ukrajini, prenosi Rojters.

U svom poslednjem dnevnom brifingu, Moskva je takođe saopštila da je uništila dva artiljerijska topa M777 haubice američke proizvodnje.

13:32h

Članice Evropske unije, Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska i Finska, koje sve dijele granicu sa Rusijom, mogle bi da spriječe ruske turiste da uđu u njihove zemlje ako EU ne uvede zabranu širom Unije, rekao je u utorak ministar spoljnih poslova Litvanije.

„Razgovarao sam sa ministrima iz svih ovih zemalja... Ne vidim mnogo političkih razlika“, rekao je Gabrijelijus Landsbergis novinarima u Viljnusu.

„Ruski turisti ne bi trebalo da budu u Evropskoj uniji... Njihova zemlja sprovodi genocid“, dodao je on.

11:07h

Kancelarija Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava izrazila je zabrinutost zbog planova vlasti koje podržava Rusija da sude ukrajinskim ratnim zarobljenicima u Mariupolju, vjerovatno u roku od nekoliko dana, rekavši da bi takav proces sam po sebi mogao da predstavlja ratni zločin.

"Veoma smo zabrinuti zbog načina na koji se to radi. U medijima postoje slike kaveza koji se grade u mariupoljskoj filharmoniji, zaista masivnih kaveza i očigledno je ideja da se zatvorenici obuzdaju", rekla je Ravina Šamdasani na brifingu UN .

„Ovo nije prihvatljivo, ovo je ponižavajuće“, rekla je ona.

Namjerno lišavanje ratnog zarobljenika prava na pravično suđenje predstavlja ratni zločin od strane Rusije, dodala je ona.

Izmjena: 11:12h

Bonus video: